Направи си сам флорариум

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Флорариум е мини градина в стъклен съд, която краси дома ви. За разлика от терариумите, където освен цветя, отглеждате и животинка, тук главната роля е поверена на растенията. Как да си направите флорариум?

Необходими материали за флорариум

За да си направите флорариум, ви е необходим подходящ стъклен съд – купа, по-голям буркан, бутилка с отрязано гърло, малък аквариум, а някои използват дори крушка. Нуждаете се също от декоративни камъчета, почвена смес (обикновена или специализирана зависи от растенията), малко пясък, вода (в случай, че сте се ориентирали към воден флорариум).

Как да си направите флорариум

На дъното на стъкления съд поставяте няколко камъчета, после покривате с пясък и с почвената смес, в която заравяте корените на растението. Накрая покривате почвата също с няколко декоративни камъчета и поливате цветето.

Може да си направите флорариум и от няколко стари рамки за картини или снимки, които с помощта на горещо лепило да сглобите като къщичка, в която да поставите растенията.

Цветя, подходящи за флорариум

Цветята за флорариум трябва да са дребни, за да може мястото, с което разполагат, да стигне за нормалното им развитие. Сукулентните растения, които се използват за озеленяване на аквариуми и терариуми, са подходящ избор.

За вашия флорариум може да пробвате с по-дребни сортове бегония, ниски папрати, някои драцени, солейролия (бебешки сълзи), ешеверия, еониум, волски език. Най-използвани са кактусите.

Важно! Не излагайте флорариума на директно слънце, осигурявайте необходимата влажност на растенията, но внимавайте да не преполеете, защото корените ще загният.

31.01.2014/ Христина Спасова