BPost | Новини, Политика, Анализи, Коментари, Твоите новини, Спорт | Котараците на Борисов в капан

21
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Агенти на ДАНС и представители на НАП извършват мащабна ревизия на фирми от обръча на пернишките бизнесмени Иван Алексиев – Котарака и Богомил Гьорев – Божо Измамата, известни като „общите работници“ на Бойко Борисов.

Според информация от наш източник – висш столичен антимафиот, Иван Котарака и първият му братовчед Гьорев са разследвани по сигнали на строителни предприемачи за източени над 50 милиона лева от държавния бюджет чрез фиктивни договори за строеж на магистрали, пътища и други инфраструктурни проекти по оперативни програми, някои от които финансирани от Европейския съюз.

Засега криминалистите отказват да дадат гласност на разследването, както и подробности за шокиращи далавери с асфалт и строителни материали, въртени от Котараците през последните 5 години. Сред проверяваните шашми, дело на пернишкия бизнес кръг около бившия премиер Бойко Борисов, са ремонтът на столичния булевард „Цариградско шосе“, част от отсечката на магистрала „Тракия“ в района на Карнобат, както и още дузина апетитни договори за милиони левове.

„Най-опростено казано, Котараците са действали като личните строители на Бойко Борисов и ГЕРБ – те са решавали кои фирми да строят магистрали и големи инфраструктурни проекти, като са прибирали солидни комисиони от по-малки строителни дружества, за да им дадат благословия да работят. Ако фирмата „Х“ иска да спечели обществен търг за строеж на даден обект, то тя трябва да работи или като подизпълнител на Иван Котарака и Богомил Гьорев, или да възложи на фирми от орбитата на „Котараците“ част от строителната дейност. Знаем за десетки случаи на притискани бизнесмени да купуват бетон и инертни материали от посочени хора, които работят за пернишката криминална задруга

Дейността на Иван Алексиев и Богомил Гьорев е била прикривана години наред от компетентните органи. Над тези бизнесмени е бил осигуряван чадър от най-високо ниво – тоест от Банкя. Лично Бойко ги е пазел. Най-вероятно са му отчитали пари”, категорични са криминалистите.

Пернишкият бизнес кръг „Котараците“ започна да трупа мрачна популярност през 2006-а, когато Бойко Борисов стана кмет на София. Тогава за първи път се заговори, че Иван Алексиев и Богомил Гьорев са фаворитите на лидера на ГЕРБ. Преди това „Котараците“ бяха част от обкръжението на Людмил Стойков и инвестираха активно в строежи на хотели и търговски обекти по Южното Черноморие. Алексиев и Гьорев, които са братовчеди, бяха и сред учредителите на „Съюз за Перник“, който през 2006 г. издигна кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

След като Бойко Борисов стана премиер, „Котараците“ се превърнаха в пълновластни господари на асфалта. Казват, че един от триковете за източване на десетки милиони левове от ремонти бил свързан с широчината на пътни артерии и дебелината на асфалтовата покривка. Проверката на ДАНС е установила смущаващи случаи, при които Иван Котарака и компания са асфалтирали в София и в други градове при цена от 60 лева на квадратен метър. Реалната стойност на квадратен метър положен асфалт е около 39-40 лева. Личното богатство на Иван Котарака и съдружника му Богомил Гьорев е оценявано на над 300 милиона лева. Не е известно обаче, колко от тези пари са били пренасочени към ГЕРБ.

Дружеството майка на асфалто помазаните от Бойко Борисов бизнесмени от Перник е „Иберо Инвест“ АД, което контролира дейността на фирмите „Ибера“, „Ибера Инвест“, „Ибера Строй“ и „Ибера Груп“. Неофициално Иван Котарака и Богомил Гьорев дърпат конците и на още десетина строителни фирми, като най-често си сътрудничат с мастодонтите в бранша „ГБС“, „Трейс груп“ и „Агрохолд“.

Източник издава, че още в края на декември миналата година Богомил Гьорев е напуснал България, притеснен от разследването, което тече срещу него. Мълви се, че Гьорев и Иван Котарака вече са закупили имение в Дубай чрез приятеля си Христофорос Аманатадис – Таки и подготвят оставането си в емирството при неблагоприятно развитие на разследването срещу тях.

Пернишките „Котараци“ са дебнати и за пране на пари заради съмнителни контакти с контрабандния бос Боби Белингата, дългогодишен фактор в нелегалния внос на цигари.