Японски тълковен речник

13
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Когато става дума за японска кухня, винаги има нужда от поне микроскопични познания за езика. Речникът с японски кулинарни думи, който ви предлагаме, е непълен и все пак ще ви е полезен при невероятното удоволствие от сблъсъка с храната на изгряващото слънце.

Анко – подсладена паста от червен боб адзуки.

Бенто или о-бенто – домашно приготвена храна за обяд с различни комбинации от ориз, зеленчуци или туршия, риба, месо, тофу и други, поставени в дървена или пластмасова кутия с малки подразпределения.

Дайкон – голяма продълговата бяла ряпа, широко използвана в японската кухня.

Даши бульон – използва се като основа на повечето японски супи. Приготвя се най-често от кацуобуши, сушени водорасли комбу или гъби шийтаке.

Донбури или дон – купичка варен ориз, покрит с месо или яйца (оякодон или собородон – с пилешко и яйца, кацудон – със свинско и яйца, гюдон – с телешко), темпура от зеленчуци и морски дарове (тендон), сготвена или сурова риба (магуродон и кайсендон).

Едамаме – варени зелени соеви шушулки с добре оформени зърна, поднасят се за предястие или гарнитура.

Камабоко – вид сурими с гладка и гъвкава консистенция, обикновено се поднася на резени с форма на полукръг. Често се сервира в рамен.

Кацуобуши – стърготини сушен паламуд Katsuwonus pelamis. В Япония те са сред основните съставки на многобройни ястия.

Комбу или конбу – ядливи кафяви морски водорасли Laminaria, които обикновено се продават изсушени.

Коняку – желатиноподобна храна, направена с брашно от грудката на растението Amorphophallus cognac и сушени водорасли хиджики. Направени като нудъли коняку, се наричат ширатаки и се използва в ястия като сукияки и гюдон.

Мача – фино смлян  зелен чай.

Мирин – сладко и слабо оризово вино. Използва се само за готвене.

Мисо – паста от ферментирала соя и други зърна, широко използвани в японската кухня. Ферментацията се извършва от плесента Aspergillus oryzae. Има различни видове мисо, които се различават по вкус, цвят, време на отлежаване и състав на изходната суровина (соя, ечемик, пшеница, просо и др.).

Мочи или о-мочи – група десерти, направени от брашно или лепкав ориз с различни плънки.

Набе или набемоно – съд за варене на ястия, които най-често се ядат през зимния сезон. Набе се нарича и голяма група ястия, приготвени в този съд, който стои върху огън или котлон в средата на масата, така че сътрапезниците сами приготвят храната си.

Намеко – дребни гъби Pholiota nameko, много популярни в японската кухня.

Нато – ферментирали под действието на бактерията Bacillus subtilis соеви зърна с остър мирис и характерен вкус, които както японците, така и чужденците, или обожават, или ненавиждат. Нато обикновено се яде със сварен бял ориз.

Ноли – ядливи червени водорасли Porphyra, които често се използват за завиване на суши ролца и други японски храни.

Поки – жълтопера риба тон.

Рамен – супа с пшенични нудъли, които също се наричат рамен (или чукамен), зеленчуци, камабоко и месо.

Сашими – много фино нарязани филета от риба, морски животни или месо.

Соба – нудъли от елдено брашно, които често се ядат  цую.

Сомен – много тънки нудъли от пшеничено брашно.

Сукияки – варено или задушено набе, приготвено с тофу, пресен лук, резени говеждо, ширатаки, гъби и китайско зеле. Преди да се изяде, всяка хапка се топли в малка купа с разбити сурови яйца.

Сурими – продукт от смляно месо от бели риби, който имитира консистенцията, цвета и аромата на месо от омар, рак или скарида. Рулцата от раци и камабоку са различни видове сурими.

Темпура – сезонни морски продукти или зеленчуци, панирани и изпържени до златисто. Ястието е с португалски произход, натурализирано от японците  оше от XVI век, когато е пренесено в страната.

Терияки – сос за мариноване най-вече на месо, направено от саке, мирин, соев сос и захар.

Уасаби – прочутият японски хрян Wasabi japonica има зеленикави корени и се използва фино настърган, често с ренде от кожата на акула. Истинското уасаби е доста скъпо, а имитациите са направени от обикновен хрян или зелена боя.

Уакаме – ядливи кафяви водорасли Undaria pinnatifida, които често се сервират като салата със сусам и сусамово олио – гома уакаме.

Удон – дебели пшеничени нудъли, които често се поднасят в гореща супа, но и приготвени по много други начини,  подобно на пастата.

Умебоши – кисела туршия от японски сливи, която често е част от бенто и се смята за дижестив.

Умешу – сладък ликьор от ароматна японска слива уме.

Хакусай – китайско зеле.

Хиджики – ядливи кафяви водорасли Sargassum fusiforme.

Цую – сос за соба, сомен и други нудъли, приготвен от саке, мирин, соев сос и кацуобуши.

Шабу-шабу – вид набе, при който нарязани на едро зеленчуци и тънки резени говеждо месо се пускат от всеки на масата в съд с врящ бульон и преди да се изядат, се потапят в сос.

Шийтаке – вкусни азиатски гъби Lentinula edodes, които се използват пресни или сушени. В България понякога се продават под името китайски ароматни гъби.

Ширатамако – брашно от суров лепкав ориз. Когато брашното е от варени и изсушен лепкав ориз, то се нарича мочико.

Шою – соев сос, без който японската кухня е немислима.

Шунгику – младите стръкове на ядливата хризантема Chrysanthemum coronarium са популярен зеленчук в Япония.

Юзу – рядък цитрусов плод с вкус между лимон, мандарина и грейпфрут, който се превръща в любима съставка на топ готвачите по света.

Якитори – пилешко месо, добрчета, сърца, кожички, трътки, набучени на шишчета и изпечени на скара.

Източник: сп. Меню