Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

Как да приготвя заек? В рецептите заешкото месо най-често се съчетава с много лук. Рецептата за попска яхния със заешко е вариант на лучена яхния със заешко месо. Заек попска яхния е богато ястие, което се приготвя с много зеленчуци, подходящо за посрещане на много гости. Ако се чудите как да приготвите заек, рецептата за заек – попска яхния е чудесна идея, особено ако досега не сте приготвяли заек и нямате опит със заешкото месо. Освен всичко друго заек попска яхния е от онези ястия, които се готвят сами, слагате всички съставки в гювеча и го забравяте във фурната.
Заек попска яхния
Необходимите продукти за заек попска яхния:

1. 1 кг. кромид лук
2. 3 моркова
3. 1 малка глава целина
4. 8 дафинови листа
5. 6 зърна бахар
6. 3 глави чесън
7. 10 черен пипер
8. 1 кг. домати
9. 1 лимон
10. 10 маслини
11. 1 кг. заешко месо

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
2 часа печене

Заек попска яхния
Рецептата за заек попска яхния в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за заек попска яхния е подготовката на продуктите. Обелват главите лук, като е добре да изберете средно големи глави лук. Измивате и обелвате морковите и ги нарязвате на дебели кръгчета. Обелвате и чесъна, почиствате и нарязвате на едри кубчета целината. Заешкото месо измивате и нарязвате на големи парчета.

2.
В дълбок тиган или тенджера загрявате ½ чаена чаша олио, след което в него изсипвате парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.

3.
Най-добре е да приготвите попската яхния със заешко месо в гювеч, но ако нямате гювеч може да приготвите ястието и в тенджера. Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеча и разбърквате, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва. Слагате гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включвате на максимални градуси, след което намалявате фурната на 200 градуса и оставяте ястието да се пече за около 2 часа.

Ако нямате гювеч и приготвяте ястието в тенджера, то ще ви е нужно по малко време. Изсипете запържените зеленчуци, маслините, доматите, месото и подправките в тенджерата и сложете на котлона да се вари на слаб огън за около час.

Заек попска яхния
Рецептата за заек попска яхния е изпълнена!

Гювечът е съд, който е задължителен за всяко домакинство. Не за друго, а защото всичко приготвено в гювеч става много по-вкусно, а и се приготвя много по-лесно. А какво може да приготвим в гювеч? Най-лесната рецепта за приготвяне на зеле е рецептата за прясно зеле в гювеч. Зелето не се нуждае от предварителна подготовка и приготвянето му е много лесно. В гювеч се приготвя и класическото зимно ястие от българската национална кухня банска капама. Банската капама, подобно на попската яхния със заешко месо е изключително богато ястие, което също се приготвя лесно, което не се нужда е от гарнитура. Много вкусни стават и зелевите сарми приготвени в гювеч, които придобиват апетитен захар.

ДОБЪР АПЕТИТ!