7 проекта за декориране с мозайка

14
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

28.04.2014 г.

Създаването на оригинални мебели и аксесоари е това, което прави декорирането толкова забавно и интересно. Плочките в банята, малката масичка в дневната или декорацията по стените могат да станат много по-специални, ако се украсят с ръчно изработена мозайка. Ако никога не сте правили мозайка, вижте какво имаме предвид.

Вана, декорирана с мозайка

Придайте на своята вана ново излъчване като я декорирате с малки мозаечни плочки. След като изберете плочките, трябва да свалите емайла на ваната и да залепите мозайката. Накрая фугирайте мозаечните плочки.

Превърнете стария стол в нощно шкафче

Ако нямате нощно шкафче, може да си направите такова, използвайки стар стол и няколко парченца цветно стъкло. Ако решите, може да подредите стъкълцата в определена форма или просто да ги смесите и залепите произволно.

Реставриране на малка масичка

Вместо да изхвърляте старата малка масичка в дневната, защо не се потрудите малко, за да я превърнете в атрактивна мебел с оригинален дизайн. Изшкурете всички повърхности, за да премахнете старата боя, след което покрийте плота с цветни парченца от плочки и стъкло. Залепете мозайката с лепило за плочки, след което фугирайте.

Мозайка зад мивката в банята

Трудно ли ви е да изберете плочки за банята? Какво ще кажете да си направите мозайка от стъклени парченца. Нанесете лепило на стената, на която ще лепите мозайката, след което едно по едно залепете отделните парчета, като не пропускате да поставите лепило и по тяхната повърхност. След като приключите с лепенето, нанесете фугиращ разтвор върху цялата повърхност, като добре уплътните разстоянията между отделните парченца. След като привършите с фугирането, избършете парченцата стъкло с мокра гъба.

Декорирайте саксиите с мозайка

Ако искате да освежите скучните саксии, може да ги боядисате със спрей и да ги облепите с мозаечни плочици.

Сапунерка за банята

За банята бихте могли да изработите тази сапунерка, използвайки обикновена глинена чинийка, лепило и варов разтвор. Облепете повърхността на чинийката с парченцата мозайка, след което фугирайте с варовия разтвор. Накрая избършете мозайката с мокра кърпа.

Декорирайте перваза на прозореца

Первазите на прозорците също могат да бъдат декорирани с мозайка. Като цяло процедурата е сходна с тази при другите проекти, само че е добре предварително да определите разположението на отделните парченца.

Виждате, че проектите с мозайка не са никак трудни, така че ако някой от тях ви е допаднал, не се колебайте, а го направете.