Силвия Кацарова: Щом се прекръстих, кариерата ми потръгна! 2 11589

14
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

СВЕТЛА ЙОРДАНОВА 

Обичаната певица Силвия Кацарова е от хората, за които годините работят в тяхна полза. Тя си признава, че днес – на 60 години, е много по-щастлива, отколкото когато и да било. Една от причините за това без съмнение е любовта, която Силвия откри в лицето на вторият си съпруг – Любомир Димитров.Когато я гледам как говори за него, си личи, че тя наистина е лудо влюбена жена, както пее в една от своите песни. Очите искрят и когато говори за своята дъщеря Теди, и за любимата си музика. Изпълнителката на вечно зелените хитове като „Топъл дъжд“, „Големият кораб“, „Обещай ми любов“ и „Обичам те“ сподели, че продължава да твори със същата страст, както по времето на легендарната група LZ.Силвия не е безразлична и към темите за престъпността, политиката и икономическата ситуация в България, което личи от откровеното интервю за вестник „Труд“.

– Силвия, честит юбилей! На 26 април стана на 60 години, но изглеждаш много по-млада и в супер форма. Как отпразнува рождения си ден?

– Благодаря! За рождения ми ден мъжът ми Любо ми направи страхотна изненада – три дни в Париж. Досега не бях ходила там и много ми хареса, разхождахме се по „Монмартр“, разгледахме „Лувъра“, „Версай“, „Мулен Руж“…

– Покрай професията си ти сигурно си обиколила половината свят. Коя държава те впечатли най-много и те накара да се почувстваш най-щастлива?

– Много ми хареса в Кения и Шри Ланка, но не бих могла да живея там. В тези страни е голяма бедност, но са по-духовни. В Турция се чувствам много добре, щастлива и спокойна. Уникален град е Истанбул. 

– А какво те задържа в България? Ти би могла да живееш както в Турция, така и във Виена, където мъжът ти има бизнес?

– Аз съм избрала да живея тук, защото обичам България и съм щастлива, че и хората ме обичат. Сега, целият май месец, имам доста концерти по случай 40 години на сцена. Теди също като мен вече не иска да напуска България. 

– Теди и приятелят Димитрис са хубава двойка и много си отиват. Логичното продължение е скоро да има и сватба… Мечтаеш ли вече за внуци?

– Това си е неин избор, не искам да се меся. Зряла е и може сама да вземе решение. Приятелят е много симпатичен и отговорен. Харесвам го за зет! Единственият проблем пред тях е, че Теди иска да живеят у нас, а неговата работа е в Катар. Решението ще е трудно.

– Димитрис как се отнася с теб и имаш ли подарък от него, с който те е изненадал?

– Наскоро ми направи много хубав подарък – страхотни обеци с перли и диамант. Сега с Теди ни каниха в Катар, но имаме много пътувания и още не сме намерили време да отидем.

– Ти продължаваш да си актуална и да си фактор в родния шоубизнес. Тежи ли ти славата, защото у нас тя е съпроводена и с много негативи?

– Не, много ми харесва славата, не ми тежи. Виж, възмутена съм от това, че даже в известно телевизионно предаване – това на Николета Лозанова, без никой да ми се обади за потвърждение, излъчиха „новината“, че съм се развела. Това предаване стигна нивото на Вулева! Не може така!

– Редовна мишена си и за жълтата преса и сайтове. Скоро бяха написали, че вземаш само 100 лева пенсия, има ли истина в тази информация?

– Няма как да е истина, защото аз не съм още на годините за пенсия (смее се). Но много се дразня, че вече 25 години политиците ни лъжат пенсионерите и само им вземат гласовете, без да правят нищо.

– Има ли политик, от чиято работа си доволна?

– Доволна съм от кметицата Йорданка Фандъкова. На наши гости от чужбина, като им показваме София – вече е по-красиво – има градинки, цветя, усеща се женската ръка.

– А какъв според теб е имиджът на страната ни в чужбина?

– Като отидеш в чужбина и като кажеш, че си от България, и край с имиджа! Докато страната ни е в негативния списък на бедните и просещи държави, май е по-добре да не казваш, че си българин. Аз не съм го правила, но е факт! Ето, в съседна Гърция например – да не би да обичат българите? Като заговориш на английски е едно обслужването, на български е друго, за какъв имидж говорим!?

– Какво те натъжава най-много?

– Скоро видях една възрастна слаба жена, с две патерици. Мъчеше се да рови в кофата, направо се разревах. Знам колко я боли, да бъде изоставена така на улицата. Това е голям грях на българското общество.

– Въпреки всичко ти успяваш да запазиш усмивката и положителното си отношение към живота. Каква е тайната ти?

– Трябва да си поставяш много по-често цели, за които да се бориш. За мен това е нова песен, нов концерт, трябва да съм ангажирана, за да поддържам духа си. Научих се на търпение и често, като нещо не ми се случва както искам, си казвам, че явно още не му е дошло времето. Всичко става, когато трябва да стане. Ето например „Вайя кон Диос“, въпреки големия си талант, късно е пробила и е станала звезда. Силвия Лулчева, която обожавам, и Ернестина Шинова също добиха популярност едва в последните 5 години, а са страхотни таланти. В изкуството трябва и известна доза нахалство, за да покажеш качествата си. По-неталантливите са по-пробивни, а по-скромните чакат да ги оценят и им е по-трудно.

– А имаш ли някаква тайна рецепта за поддържане на любовта в семейството?

– Жестът е важен. С мъжа ми много обичаме да си правим кулинарни изненади. С него предпочитаме суровоядството, но обичаме и задушени зеленчуци, и печени храни.

– Когато говориш за съпруга ти, си личи, че си много влюбена. Ревнувате ли се?

– Човек ревнува като има повод. Аз от кого да го ревнувам – постоянно сме заедно, дори като свърши концертът, той прави снимки, стои до мен.

– Скоро твоята колежка Катя от „Ритон“ се снима за корица на известно мъжко списание, Лили Иванова също го е правила. Ти би ли се снимала в подобна фотосесия и харесваш ли техните снимки?

– Ами, хубави са. Но аз не обичам излагането на показ, не че имам против, просто не ми допада такъв вид пиар.

– Лили също като теб се изявява в рок музиката. Харесва ли ти това амплоа, или повече ти допада в лиричните песни?

– Младите я харесват с рока, но хората си я обичат с баладите, с хубавата мелодия и с хубавите текстове. Имаше един измислен скандал между нас. Бяха писали, че съм завиждала – омръзна ми от измислени жълти скандали, ние дори не сме контактували.

– Имаш ли приятелки сред колежките и кои от тях харесваш?

– Напоследък много се чуваме с Тони Димитрова, тя ми изпрати страхотен sms за рождения ми ден. Близки сме и с Нели Рангелова, Катя от „Ритон“, Кристина Димитрова, Милена. Ваня Костова много я харесвам – има дълбок и хубав глас. Маргарита Хранова и Мими Иванова също ги харесвам. Всяка си е заела нишата и е със собствено място в популярната музика. На сборни концерти винаги ни е много приятно да се видим.

– Пяла си дуети с Георги Христов, Васил Найденов и много други. Кой ти е любим и би ли направила съвместна песен с някои от младите изпълнители?

– От дуетния ми албум почти всички харесвам, всяка песен е хубава за себе си. Няма сватба без „Огън от любов“ и „Обичам те“. На мъжа ми Любо също му е любима. Иначе Дичо много ми харесва, с него бих направила дует.

– Не е тайна, че най-голямата ти любимка е Тина Търнър. Какво ти харесва в нея?

– Много неща между двете ни съвпадат! Вчера гледах едно интервю с нея при Опра Уинфри и тя каза, че е най-щастлива на тази възраст, и аз съм същата! Възрастта е цифра. Важното е да успееш да опазиш духа си млад. Аз имам много млади приятели, работя с млади музиканти, млади фотографи, възползвам се и от съветите на Теди, така се движа във времето и това ми помага. Смятам, че не съм демоде.

– Ти също си имала трудности в живота и в кариерата си. Това, че в началото си се казвала Силвер Нури, а не Силвия Кацарова, сигурно е било голяма пречка за изявите ти на сцена?

– Преди още да започне прекръстването, свекър ми Тодор Кацаров ми каза: „Турското име ще ти пречи в реализацията“. Оказа се прав, защото LZ доста ни снимаха, а на излъчвания ни нямаше много. Когато се прекръстих, кариерата ми потръгна.

– Признанието, което те е трогнало най-много?

– На юбилейния ми концерт през миналата година – стана много красив концерт, дойде и Тончо Русев да ме уважи, въпреки че не беше добре. Това е голямо признание за мен. От музикантите нямам толкова признание, колкото от композиторите и поетите, с които сме работили. Тончо ми е казвал, че това обича в мен, че съм много истинска и никога не съм фалшива, пожела ми да си остана такава. Учителката ми от Консерваторията Лили Ненкова също е казвала, че съм единствената, която дава нужното уважение, Ирина Чмихова също. Благодарна съм и на Любо Нейков и Евтим Милошев, които посветиха цяло предаване на „Комиците“ за моя юбилей, голямо признание. За първи път някой да признае моето творчество. БГ радио също ме уважиха.

– Липсват ли ти годините, когато естрадната музика беше в апогея си?

– В началото имахме шанса, тогава имаше само радио „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ и една Национална телевизия и те ни въртяха. Сега обидно ми става, че правим и нови песни, а не ги въртят. Може би трябва да забранят старите ни хитове, за да въртят новите. И на концерт като отида, искат да пея главно популярните и хитови песни, но наистина от всеки наш албум, от 10 песни и 10-те са хитове.

– Ако животът ти се сравни с филм – кой би бил той?

– Допада ми филмът с Джулия Робъртс „Хубава жена“. В живота също трябва да има комични ситуации и да не се приема толкова насериозно.

– Ти самата получавала ли си покана за участие във филм и харесваш ли нашето кино?

– Аз съм участвала в един филм – „Златната река“. Покани ме Иванка Гръбчева и партньор в лентата ми беше Петър Слабаков. Иначе съм голяма почитателка на новите български филми – обожавам ги. Не пропускам „Столичани в повече“, оставям всичко, за да го гледам. Силни сме в комедиите, трябва да ги изнасяме и на чуждия пазар.

– Обиди ли се, когато в „Шоуто на Слави“ те имитираше Виктор Калев?

– Не, даже сме приятели с Виктор Калев.

– Какво мислиш за младите хора в България и за културната среда, в която живеят?

– Младото поколение у нас не се поощрява да има добро възпитание и морал. Заливат ги с агресивни филми, в които дори да не ползват дрога, нагледно им показват как да я ползват. Все по-малко деца искат да станат лекари, инженери… Сега гледах в популярните тв формати, като питат участниците какви искат да станат и те отговарят: „Певци или манекени“. Е, кой ще ни лекува, като всички искат да станат певци и манекени?! Не се толерира образованието и ученето. Всеки сега смята, че с 8-и клас ще прогресира. Постоянно младежите ни показват в интернет колко са неуки. Основна грешка на обществото към младите се пада на нас, възрастните, и на медиите, ние поемаме този грях. Семейната среда също е много важна… Да, ето сега, докато бях в бензиностанцията и влезе една майка да купи баничка на детето си, а пред тях на рафтовете наредени еротични списания – гола жена в неприлична поза… Аз направих забележка на продавачките, казах им: „И вие сте майки, прикрийте това списание, малки деца влизат“. Как родителите да си опазят децата от това?! Защо трябва да ги караме да гледат? В чужбина тези списания имат опаковка, не са така на показ.

– Мислиш ли, че трябва да има вероизповедание в училищата, за да им даде и по-духовен мироглед?

– Да, хубаво ще е, децата да знаят какво е добро и зло. Да не посягат на живота си, а също така да не си посягат едно на друго, направо се пребиват в училищата! Зачестиха такива случаи на насилие в училище. Аз съм тази, която винаги си казва мнението и затова ме оплюват после в интернет. Последно се изказах негативно за текстовете с дрогата на Криско и после какво стана… Болно ми е, като хвърляме насила децата си в ръцете на престъпността. Родителите трябва да ги поощряват да четат приказки и книжки, а ние от крехка възраст ги хвърляме в лапите на техниката и така 9-10-годишни са вече с очила. Хубаво е родителите да възпитат в децата си любов към животните, към ближния, към чистотата и опазването на природата.

– Случвали ли са се чудеса в живота ти?

– Много чудеса са се случвали в живота ми, вярвам в тях. Веднъж щяхме да катастрофираме. Милчо караше колата, която буквално танцуваше върху силно заледения път, той не натисна спирачки, защото не действат върху лед! Тогава аз отправих силна молитва към Бог, а после хванах с лявата ръка кормилото и колата се закова на място!! Това беше чудо. Бог ни спаси!

– Ти обичаш да четеш много духовна литература. Кои са любимите ти автори?

– По езотериката ме запали моята приятелка Владина Цекова. Започнах с книгата „Пътят на душите“ на Майкъл Нютън, който е лекар, професор и описва как под хипноза 29 души по един и същи начин описват преселването на Духа. Харесвам и книгите на Мулдашев, Вадим Зеланд и Тихоплав.

– Харесва ми това, че не само четеш такива книги, но и прилагаш написаното в тях?

– Старая се. Сега ще правя парти за моя рожден ден и няма да приемам подаръци, а пари, с цел да помогнем на едно семейство без дом от предаването на Наталия Симеонова. Ще дадем събраните средства на Барбуков, а той ще построи дома, като сам покрие останалите разходи. Хората сме достатъчно задоволени и е хубаво да мислим и за другите.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти