Как да създадем саксия от кокосов орех.

8
Добави коментар

Не лоши саксии за сукулентни растения стават от кокосов орех Защо за сукулентни растения? Просто, при по-често поливане /необходимо за друг вид растения/ от повишената влажност черупката на ореха може да се разпука. Ако се полива по-рядко, тогава и саксията ще служи по-дълго.

За начало трябва да разрежем кокосовия орех напречно с ножовка за метал (рис 1). Ако разрежете ореха  по-диагонала, тогава той губи твърдоста си и бързо се пука. Изрязваме с нож сърцевината. Сега във всяка половинката правим дренажни отверстия. Обикновено са достатъчни две отверстия – едното за дренаж, а другото за основа на подставката.

Сега слагаме черупката на избрана от нас подставка и я закрепваме с винт. (рис 2).  Желателно е да не затягаме силно винта. После зачистваме черупката с шкурка. Готовата конструкция можем да покрием с лак. Любителите на естествени материали могат да не правят това.                                                        Сега можем да пристъпим към засаждане на растението. На дъното задължително слагаме дренаж, а отгоре субстрат за сукуленти и после засаждаме нашите любими кактуси. За да довършим картината поставяме малки камънчета между растенията. Много просто и много ефектно.   

 

 

 

Категория: Дизайн и декорация

Тагове:
саксия,
декорация,
озеленяване,