Безплодието: често задавани въпроси

1
Добави коментар

Ето, някои често задавани въпроси, свързани с безплодието:

 

Какво да направя, ако мисля, че съм стерилен?

 

Ако сте имали редовен секс, без ползване на противозачатъчни и предпазни средства, повече от една година и не сте постигнали бременност, може би е време да отидете на лекар. Ако все още не е изминала една година, то е добре да планирате да правите секс в дните, когато жената е в овулация. Има различни начини за тестването на точния момент за овулация – измерване на температурата със специални термометри, които се поставят във влагалището. Тя ще се повиши леко в дните на овулацията.

 

Четете още: Стерилитет – честота и причини

 

Съпругът ми и аз имаме проблем със зачеването на дете. Трябва ли да опитаме с носене на хлабаво бельо?

 

Обикновеното стегнато бельо, както и хидромасажни вани и сауни намаляват броя на сперматозоидите при мъжа, тъй като повишават температурата на тестисите. Може би е разумно да се използва по отпуснато бельо и да се въздържате от използването на горещи вани и сауни.

 

 

Четете още: Ендокринен стерилитет при жената

 

Ако съм над 40, мога ли да имам деца?

 

Плодовитостта на жената намалява значително след 40 годишна възраст, но в много случаи тя все още може да има деца. Сперматозоидите на мъжете започват да намаляват след 25-годишна възраст, но те могат да останат фертилни до 60 – 70 години.

 

Може ли марихуаната да предизвика безплодие?

 

Марихуаната, както и никотина и други легални и нелегални наркотици, могат да причинят безплодие. Ако пушите марихуана и се опитвате да имате дете, то е най-добре да се въздържате.

 

Четете още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

Чувал съм, че асистираните репродуктивни техники обикновено водят до многоплодна бременност – като близнаци, тризнаци или повече. Вярно ли е?

 

 

По-голяма част – около 2/3 от асистираните репродуктивни раждания са единични раждания. Останалите са многоплодни раждания, като повечето са близнаци. Само 6 % от тези раждания са тризнаци или повече.

 

Снимки: imagerymajestic, photostock FreeDigitalPhotos.net