КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ

13
Добави коментар
mm22
mm22

   Без много увертюри този път Лесно, бързо, вкусно и все пак има си своите тайни

   Докато стане време да идем до село или да ми донесат от там, тиквичките все станали големи, ама големи, баш както не ги обичам Какво ми остава тогава освен да ги направя на сладко от тиквички или да опържа кюфтенца от тях, а иначе най – обичам да си нарежа на дълго с картофобелачката и да си направя чипс, леко подлютен с чесън и подправки, но сега кюфтетата.

   И тъй използвам за целта

2-3 големи тиквички настъргани на едрото ренде
1 голяма глава лук също настъргана на рендето
1-2  средно големи яйца
копър
1/4 ч.л. черен пипер
4-5 равни супени лъжици галета
1/2 ч.л сода за хляб
1/2 ч.л кисело мляко или малко оцет за активиране на содата
сол
брашно за овалване
олио за пържене

Време за приготвяне 30 минути.

   Настърганите тиквички веднага поръсвам с чаена лъжичка сол и разбърквам хубаво. Солта на секундата започва да извлича соковете им и купата почва да се пълни с течност.

   След около десетина минути ги прехвърлям в гевгир и почвам хубаво да ги притискам в шепите си, за да изстискам и останалата в тях течност. Ако не сложите сол, ще трябва доста по-дълго време да чакате да си пуснат напълно соковете и доста по-усилено да ги изстисквате и то многократно, защото до самото оформяне на кюфтенцата все ще пускат сок.

      

      

   Настържете лука на едрото на рендето, прибавете го към тиквичките и добавете и останалото – яйца, черен пипер, копър, содата, киселото мляко и галетата.

   Омесете сместа хубаво и я оставете да си почине, за да може галетата да дръпне в себе си цялата останала влага от тиквичките. За около още 10-тина минути.

      

   След това оформете топчета, които оваляйте в брашно, леко притиснете да ги сплескате и пуснете да се пържат в добре сгорещена мазнина.

   Силата на котлона ви не трябва да е много голяма, защото бързо ще обгорят отвън, а от вътре ще са като сурови, макар че в много случаи тиквичката се влага и сурова в много салати например и е достатъчно вкусна и така

   Изчакайте добре да се позлати ръбчето отстрани на всяко кюфтенце и чак тогава обърнете да пържите и от другата страна, защото ако прибързате може и да ви се разпаднат.

      

  След като ги извадите от тигана ги прехвърлете върху парче кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и консумирайте с любим за вас сос като например такъв от кисело мляко с чесън и копър и намачкан на пюре сварен картоф или майонезен, както ви харесва

   Понякога прибавям в сместа едро натрошено, твърдо саламурено бяло сирене за разкош, но в основата си нещата са такива, както ви ги представих

   Някои при приготвянето на такива кюфтенца прибавят в сместа определено количество брашно за сгъстяване на сместа и после не овалват всяко кюфтенце по отделно допълнително в брашното, ами направо гребват с лъжица от сместа и с друга я избутват в горещото олио. После леко притискат с опакото на лъжицата купчинката в олиото отгоре за да стане по-плоска и после като се позапържи от едната страна обръщат.

   За мен обаче този вариант не е сполучлив, вярно по-лесен е, но пък с брашното вътре ми се струва, че си хапвам някакви тестиви и недоопържени бухти, а и външният вид е далеч, далеч по-неприветлив

   Вие сами избирате, ето ги моите:

   Да ви е сладко!