Избор на мотофреза – мотокултиватор

2
Добави коментар
agrokom
agrokom

1. Определете си бюджет. Повечето мотофрези се продават на цени от 400 лв. до 3000 лв., в зависимост от това с какъв инвентар разполагат, с каква мощност са двигателите им, наличието на задна скорост и др. Именно за това е важно предварително да имате изградена представа какво точно ви трябва и колко средства сте готови да отделите за да го имате. На пазара се предлагат много видове и марки мотофрези, от реномирани до китайски мотофрези, които се предлагат на различни цени. Противно на мненията и китайска мотофреза може да върши работата която се изисква от нея, стига да е правилно избрана за натоварването, на което ще се подлага и да се спазват инструкциите и изискванията за работа. За много голямо натоварване по-добре изберете маркова мотофреза.

2. Фрезите са с два вида задвижване – с електрически двигател или с двигател с вътрешно горене, който същевременно може да е бензинов или дизелов. Фрезите задвижвани с ел. двигател обикновено са маломощни, обработват ивица широка около 22 – 28 см., изискват електричество и са ограничени от дължината на захранващия кабел. Предимството им пред мотофрезите им е, че са по-леки –  до 10 кг. и имат ниско ниво на шум. Мотофрезите с двигатели с вътрешно горене са значително по мощни, не им е нужно електричество и към тях може да се прикачва допълнителен инвентар – браздир, помпа, пръскачка и други.

3. Преди да се хвърлите в покупка на мотофреза, разходете се и обиколете всички магазини за техника. Преценете колко площ ще обработвате с фрезата и каква култура. Преценете каква ширина на обработка ви е нужна. При фрезите с ел. двигател обикновено работната ширина е около 22-28 см., а при мотофрезите с двигател 40 см. до 100 см.

4. При обработка на площи над 100 квадратни метра и по-тежки – глинести почви по-добре инвестирайте в мотофреза с бензинов или дизелов мотор. При малки и леки площи може да инвестирате в малка електрическа мотофреза. В много случаи голямата мотофреза може да върши работата и на малката, но обратното понякога е невъзможно.

5. Преди да купите помислете какво ще ви трябва – мотофреза или и прикачен инвентар като ремарке, култиватор, помпа и др. Малките мотофрези и тези с ел. двигател обикновено не са пригодени за прикачване на инвентар. Проучете какви са възможностите на избраната от вас мотофреза за прикачване на допълнителен инвентар и дали се предлага допълнително. Много хора искат да закупят една универсална машина и с нея да фрезоват, косят, пръскат, орът…Имайте в предвид, че мотофрезите са за сравнително плитка обработка, ако искате да извършвате операции като оран, ной-добре си купете мотоблок или малък трактор. По принцип някои мотофрезите могат да се пригодят с тежести на колелата и с плуг, необходими за оране, но не това е основната им цел.

6. Накрая нещо което е също толкова важно – проучете има ли машината гаранционно и извънгаранционно обслужване, както и резервни части и консумативи като филтри, резервни ножчета за фрезата и др. Няма смисъл да купувате най-евтината мотофреза, а после да няма резервни части и консумативи за нея.

7. Разгледайте офертите в интернет. От там може да научите много, както и да направите много добра покупка. Обикновено цените в интернет са по-ниски, а има много оферти и с безплатна доставка. Ниските цени в интернет се обуславят от това, че търговецът може да препродава продукти без да ги има в наличност, не плаща наеми за складове и не плаща на работници. Това му спестява доста разходи и може да предложи на пазара даден продукт на по-ниска цена от обикновен магазин.