Мисия „Предприемач”: Как да изградим успешен бизнес?

11
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Както разбрахте от статията Мисия „Предприемач” – месец първи след като напуснах постоянната си работа се занимавах най-вече с планиране на бъдещата ми дейност и „рисуване” на процесите в нея. В тази статия ще ви разкажа какво правих през втория месец от живота ми като предприемач.

Когато се наливаха основите

Много бързо разбрах, че планирането на толкова мащабна дейност (поне такава е в главата ми) изисква много повече време, отколкото мислех в началото. Освен финансовия коучинг и обученията по лични финанси, през месец септември отделих много време за секцията „Бизнес книги” – как ще изглежда, какви книги ще представяме и как да е полезна на читателите. След тежкия подбор на автори, екипът е вече сформиран и първите ревюта на книги са готови. От срещата на живо, която направихме се родиха много нови идеи (включително и за пасивни доходи), които ще реализираме в бъдеще, надявам се.

Записванията за курса по лични финанси продължиха с пълна сила. Тъй като това е нова дейности, трябваше да решавам много трудности в движение. От сегашна гледна точка, една секция с отговори на най-често задаваните въпроси щеше да ми спести доста време от разговори по телефона и изпращане на имейли. Изграденото доверие през последните 3 години в мен и в SmartMoney.bg, ми помогна за успешния старт, още след обявяването на второто издание на „Какво не ни казва Кийосаки?”, но това не е достатъчно. Дори да продаваш най-добрия продукт, ако хората не знаят за него, си загубен.

Така скицирах основните моменти в рекламната кампания за курса. Започнахме с тийзър (реклама без да се казва името на продукта или на компанията) – „През октомври една легенда се завръща”, който събра доста почитатели. Ето част от рекламите:

Цената, Санчо, цената… 

На 1 септември обявихме курса и започнахме с усиленото му рекламиране в социалните мрежи и в сайта. Още в първите дни имаше хора, които се възползваха от цената за ранно записване. Като стана въпрос за цената, много мислих каква да е тя. Единият вариант е тя да е примиум цена. За курс, в който получавате 10 модула, 20 обучения, 3 работилници, 15 професионалисти от бранша за лектори, книга на Кийосаки (плюс още няколко изненади) една цена от 500 или 600 лева е напълно в реда на нещата, нали?

Ние, обаче, възприехме друг подход. Предложихме една напълно достъпна цена от 239 лева за ранно записване и 259 лева редовна цена. Целта ни е повече хора да имат възможност да се запишат и да подобрят качествено живота си. И не само техния, а и този на тяхното семейство и близки. А от това ще спечелим и ние в дългосрочен план – повече читатели и хора, които се записват за финансов коучинг и другите услуги, които ще предлагаме в бъдеще. По този начин участваме и във формирането на самия пазар на лични финансови консултации и обучения по управление на пари. Тук трябва да благодаря и на нашите спонсори от Карол и техните лектори, както и на издателство Анхира, които спомогнаха да можем да си позволим тази атрактивна цена. Идеята ми е в следващите издания на курса да предложим още по-добро качество на конкурентна цена.

Коя е твоят клиент? 

Един от най-важните моменти във всеки бизнес модел са клиентите. В първото издание на курса, както и сега за второто голяма част от участниците са физически лица. Те са главно два типа: ИТ специалисти и икономисти. Първите изкарват добри пари, но не могат (или нямат време) да ги управляват, а на вторите нещо им липсва, за да приложат това, което знаят на практика.

Една случка от миналата седмица ме накара сериозно да се замисля дали този подход е правилен. Във вторник бях на Mr. Negotiator със Саймън Хезълдейн. Когато влязох в залата, един час преди събитието, видях на близо ¼ от местата листа, на които пишеше „Банка ДСК”. Някой от банката беше дошъл преди мен и беше запазил места за колегите си. В почивките между отделните теми говорих с доста хора и се оказа, че има доста хора от Виваком, Каменица и други фирми. Този семинар беше част от програмата за обучение на техните служители.

Веднага си помислих, че най-добрите клиенти са тези, които не плащат сами за обучението си или по-скоро техните работодатели. Да, хора, които сами са инвестирали част от техния месечен доход, за да се образоват ще са доста по-мотивирани, но обгрижването на един клиент изисква доста по-малко усилия от 20 или 30, дори в чисто оперативен план. Това ме наведе на идеята да предложим обучения по лични финанси на корпоративни клиенти като част от социалната им програма или на финансови институции като по-пълно задоволяване на потребностите на техните клиенти.

Vorlagen и templates

Форлаген и темплейтс са две от любимите ми думи. Първата се използва главно от юристи, а втората – от всички останали. Означават едно и също – шаблони. Когато стартираш някаква дейност трябва да направиш много от тях. Така формираш корпоративната си идентичност – още една дума, взаимствана от големите компании и изключително важна, когато си поредния старт-ъп.

А такива шаблони трябват за много неща. Да започнем с нюзлетъра. Най-накрая, след почти 3 години, той е факт и всички, които са се абонирали получиха първия му брой на  септември. Желанието ми е той да излиза на две седмици и да включва всички интересни и полезни статии, както и събитията около SmartMoney.bg.

Следващото нещо, за което трябваше да направя образец, които да ползвам по-дълго време беше за материалите, свързани с отделните модули на курса. Направих за Модул №1 и след това ще ми е по-лесно да го трансформирам и за останалите части. Сега правя подобна форма и за самите презентации на курса, както и за нещата, свързани с финансовия коучинг.

Автоматизация, автоматизация, автоматизация 

Това се оказа най-трудната част и ще ви помоля за малко помощ, ако някой е достигнал до следващото ниво и ползва инструменти за автоматизация, които му спестяват време. Дотук съм автоматизирал изпращането на нюзлетъра от MailChimp, до някаква степен постовете във фейсбук и туитър, но за останалите неща се иска моята намеса, а искам това са се промени и свободното ми време да се увеличава. Знам, че това би се постигнало с някаква форма на онлайн обучения, но все още не съм намерил правилния начин и платформа за това. Имейл маркетинга също не мога да кажа, че е автоматизиран и на високо ниво. При него търся начин за автоматично изпращане на серия от имейли.

Горе-долу така премина втория месец от Мисия „Предприемач”. За мен, той беше много успешен, защото успях да се срещна с много качествени хора, да посетя няколко събития, да организирам Клуб на инвеститора (който, освен фейсбук група ще има и срещи на живо всеки месец, на които ще обсъждане в какво да инвестираме парите си), кампанията по записването за курса по лични финанси да премине успешно и гладко, и да се наслаждавам на целия този процес.

Не си мислете, че беше лесно. Отговорностите сега са много повече, но и удовлетворението, че си помогнал на някого или си променил поне малко света към по-добро, е по-голямо. Да, и в това да работиш по проект цяла година и накрая да се окаже, че вече няма нужда от него, има своето очарование, но не е за мен.