10 типа колеги, които можеш да срещнеш на работното място

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 21.10.2014

Рано или късно човек сменя работното си място, търсейки по-добрата позиция или по-добрата заплата. Новата работа, въпреки всичките си позитиви, носи и някои дребни негативи, като това да свикнете с новото място, с новата работна среда и най-важното – да успеете да се сработите с колегите. Именно в последното е най-интересната част. Един реален „Биг Брадър“, една игра всеки да покаже кой е и да отстоява позициите си. И докато първите няколко седмици витае мир и любов, после негативите започват да се натрупват и започват да прехвърчат искри. Ще кажете защо е нужно да се стига до напрежение – ами, защото хората сме устроени така и няма друг път.

Виж още: 10 определения, които е по-добре да не получавате на работното си място 10 начина да се справим с мързелив колега

Просто всеки човек си има индивидуалност, различно мислене и манталитет, които няма как на 100% да съвпаднат с тези в останалата група. Образите, които са подбрани с леко намигване, са събирателни и незадължителни за всяко място. Но, ако сега сте в офиса, на работа, огледайте се – ще откриете поне половината от тях около вас.

1. Перфекционистът Той иска всичко около него да бъде подредено, всичко да върви добре и гладко. Не навлизайте в личното му пространство или премествайте нищо в подредения му свят – ще имате проблеми.

2. Смотанякът Той много иска да му се получават нещата, но уви на всяка крачка прави грешка. Старае се, поема много задачи, върши ги прилежно, на накрая пак се оказва, че нещо е объркал, просто защото е смотан.

3. Всезнайкото Той навлиза рязко в личното ти пространство, разпитва те за неща, за които очевидно не ти се говори. Налага си мнението във всичко. Дава ти акъл дори как да си пиеш кафето, защото той така го прави. Говори много – опиянява се от гласа си, дори в повечето време да говори пълни глупости. В повечето случаи цялото му поведение се дължи на това, че реално е много комплексиран.

4. Даващият съвети Различава се от всезнайкото по това, че не е злонамерен. А иска да ти помогне, да ти даде съвет, естествено според неговия мироглед, но за разлика от всезнайкото те изслушва и понякога се съобразява с мнението ти.

5. Мишчица гризанка Неконфликтна личност, която дори и когато някой е сбъркал е готова да поправи грешката без да му каже „човек сбъркал си и можеше да бъде фатално, ако не го бях поправил“ – само и само да не се стига до проблем. Него го интересува работата да върви и да си взима заплатката. Рядко се изнервя и не го интересува кой какво е направил и кой кого не харесва. Той иска да е добре и да се разбира със всички. Естествено за сметка на всички компромиси, които ще направи за да е така.

6. Нервакът Това е човек с доста чести промени в настроението, чиито нерви не издържат в по-напрегнати ситуации и той е готов да се скара с теб. Ако не те харесва разбираш веднага. Не може да прикрива емоциите си.

7. Кариеристът Това е един от най-често срещаните типове в работна среда. Всеки малко или много иска да се развива и да благоденства, но нещата не са ОК, ако това се прави на всяка цена и с непозволени средства.

8. Добрякът Той е добър и неконфликтен, готов да ти помогне във всяка ситуация, ако може, без да иска каквото и да било в замяна. Той обаче за разлика от мишчицата си отстоява позициите и правата, а ако се опиташ да го настъпиш, няма да ти позволи.

9. Мрънкащият През последните години това като че ли стана отличителна черта на голяма част от сънародниците ни. Имаш чувството, че този човек е навсякъде и никога не му е добре. Дори да каже „добре ми е“, винаги ще добави едно „но може и по-добре“. Както се казва: „Зимата му е студено, лятото – топло! Угодия няма“.

10. Интригантът Това също е доста често срещан персонаж. Понякога се чудиш: как така е толкова изобретателен при сплетниченето, а в работата не. При него с пълна сила важи правилото: „Не е важно на мен да ми е добре! Важно е на Вуте да му е зле.“

Коментари

коментар(а)