Видове моторни масла

1
Добави коментар
ivanov3221
ivanov3221

Не бихме преувеличили ако кажем, че двигателното масло е един от най-важните компоненти в автомобилната система. Това е така защото от него зависи как и дали въобще ще работи двигателя. А без двигател, колата е нищо. Затова правилния избор на моторно масло е от изключително значение за вашия лек автомобил.

Моторните масла са няколко типа. Тук бихме искали да ви представим кои са те:

1 – Минерално масло – това са тези масла които са извлечени от природни продукти.

2 – Изцяло синтетично масло – този тип масло е получено по химичен път. След сложна химическа обработка на много съставки, в лаборатории се получава така наречените синтетични масла. Заради това, че се получават по химически път в лаборатория, може да се контролират всички съставки. Именно по тази причина този вид масло е най-качественото. И по-скъпо разбира се. Не всички хора може да си го позволят, затова купуват от следващия тип.

3 – Полусинтетичн масло – тези масла са продукт от състава на петрола. Извличат се от най-чистия продукт на петрола – а именно газта. Нямат същите недостатъци като минералното масло и са най-предпочитани защото цената им е напълно достъпна. Този тип, за разлика от изцяло синтетичното масло може да бъде смесено с минерални масла.

Като говорим за масло, не бива да забравяме да споменем за най-важното им свойство – вискозитетът. Под визкозитет се разбира гъстота и устойчивостта им при различни температури. Според техния вискозитет, моторните масла биват три вида:

В България най-използвано е всесезонното моторно масло. За всеки автомобил има различно подходящо двигателно масло. По принцип това е оказано от съответния производител. Добра идея е да спазвате неговата препоръка, защото само така ще може да предложите на двигателя най-доброто съществуващо масло. Километрите на които трябва да се сменя маслото също са различни. Най-често то се сменя при навъртане на 10 хил. Километра. Но това е ориентировъчно и всичко е относително.

Продукти за колата ви:

Автокрушки

Акумолатори от НСП ауто