Избелване на зъби

1
Добави коментар
lilqnaantonova
lilqnaantonova

 

Избелването на зъбите е много позната и често практикувана козметична процедура, станала част от съвременната естетична стоматология. Избелването на зъбите в днешни дни е доста срещана манипулация, която се предпочита от много хора, които искат да имат ослепителна усмивка. До тази процедура могат да прибягнат не само пушачи, всички употребяват червено вино, шоколад и всички други храни, които водят до нарушаване на цвета на зъбния емайл, могат да се подложат на манипулация по избелване на зъби.
 
 
Защо е необходимо избелването на зъбите?
По – белият цвят на зъбите се възприема по естетично, създава усещане на хората около нас за добра устна хигиена, добро здравословно състояние, добър социален статус.
Дълги години специалистите по дентална медицина, разработват и предлагат на пациентите си различни методи и средства за избелване на зъбите. Зъболекарите могат да Ви предложат да постигнете по – бели зъби и в домашни условия, като Ви препоръчат зъбни лентички, разтвори, избелващи пасти. Разбира се може и кабинетно да избелите вашите зъби с помощта на Вашия стоматолог.
Професионални избелващи системи за по – бели зъби
До момента са познати два метода за избелване на зъби, (office whitening) в стоматологичен кабинет и (home whitening) – за домашна употреба. В избелващите медикаменти се съдържат водороден пероксид и натриев перборат  в различни концентрации. При допир с зъбния емайл, кислородните радикали на водородния пероксид „проникват“ в дълбочина към зъба „хващат“ пигментиращата молекула и я „транспортират“ обратно навън. Бързината на постигане на избелващия ефект  зависи от желанието на пациента, колко са чувствителни зъбите му, и колко са оцветени. В зависимост от тези фактори се определя и метода за избелване, който ще приложи зъболекаря. Ако стоматолога не установи някакви проблеми при зъбния емайл, най-добрата и трайна комбинация е от кабинетно и последващо домашно избелване.
Професионалните избелващи системи за бели зъби се извършват еднократно в кабинета на Вашия зъболекар. Тук ефекта е видим веднага след манипулацията. Избелващият гел се активира по химичен път или чрез осветяването на лазер.
 

 

 

 
 

 
 
Домашните избелващи системи –  са лесни за употреба, те представляват полиетиленови шини (приличащи много на боксьорските), които са специално изработени. Пациента сам избира дали на ги носи през деня или нощта.

Какво трябва да се знае и направи преди да започне манипулацията по избелването на зъбите?
Извършва се преглед от зъболекар, който установява дали има наличие на зъбен камък, и какво е цялостното състояние на зъбите. Ако зъболекарят попадне на зъбен камък, е задължително да бъде премахнат с помощта на лазер или ултра звуков апарат. . Почистването на зъбния камък е задължително, тъй като избелващия гел не би могъл да проникне в зъбите и тогава  манипулацията по избелване на зъбите, няма да доведе до желания резултат. Едва след като приключи почистването на зъбния камък, зъбните повърхности се полират и започва процедурата по избелването им. Препоръчително е почистването на зъбния камък и избелването на зъбите да се направи в две различни посещения. Това е необходимо, защото венеца след почистването на зъбния камък прокървява по  този начин се нарушава адхезията на  гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид.
Как се избелват зъбите?
Избелването на зъбите се осъществява благодарение на твърдите зъбни тъкани по отношение на водородния пероксид. От химична гледна точка водородният пероксид е едно доста реактивно съединение и при активиране бързо се разпада  до вода и кислородни радикали. Кислородните радикали мигновено проникват в дентиновите каналчета и призмите на емайла. В денталните каналчета се намират просмуканите пигменти, чиито молекули се разкъсват от кислородния радикал на по-малки фрагменти и чрез дифузия се извличат обратно навън.  Това е пълната картина, представяща как  химичните елементи взаимодействат с зъбния емайл и как действат избелващите системи, които се произвеждат в момента. Да припомним отново двата метода, а именно домашни, за избелване на девитализирани (умъртвени) зъби и клинични(кабинетни)
Какви са предимствата на кабинетното избелване на зъбите?
Белотата на зъбите е видима след около 2 часа след направената манипулация от зъболекаря Ви. Голяма час от пациентите желаят избелването на зъбите им да се постигне изключително бързо поради – важни лични поводи(рождени дни, сватби, абсолвентски балове), интервюта, публични изяви, снимки, ревюта, и др. 
Какви са предимствата при избелването на зъби в домашни условия?

Ефекта от избелването в домашни условия се забелязва още след първата процедура. Крайният резултат в избелването е около 10тия 12тия ден, самият избелващ ефект трае около две години, като това много зависи от хранителния режим и оралната хигиена.
Шините, които се изработват индивидуално за всеки пациент, могат да се използват дългосрочно. За да се опресни цвета се закупува само шприца и избелващия гел, което спестява доста средства.
Избелващият агент е много по – малко агресивен, и с по – малка чувствителност, сравнение с избелването на зъбите в кабинет.  

Избелващият агент е активен 8-10 часа, което го отличава от многото системи за избелване продавани свободно в аптечната мрежа.

Как се прави домашно избелване на зъбите?
Вашият зъболекар взема отпечатък от челюстта Ви, с помощта на силиконов или алгинатен материал. По този начин се отлива гипсов модел, върху който се изработват шините за избелване на Вашите зъби. Много е важно да се вземе точно отпечатъка от челюстта Ви, затова следвайте инструкциите на зъболекарят Ви. В шините се поставя избелващият агент, може да ги носите когато на Вас Ви е удобно, през деня или нощта. Трябва да знаете, че може да носите шините с избелващия гел от 2 до 4 часа. Те са удобни, меки и не предизвикват дискомфорт по време на носенето им.
Важно уточнение, което трябва да се направи, че по време на избелването на зъбите трябва да се избягват храни и напитки, които водят до нежелано оцветяване на зъбния емайл. Храните и напитките, които най-много допринасят за оцветяването за зъбите са: черен чай, червено вино, кафе, кола, китайската кухня, соев сос, домашно пюре, лютеница, ястия в които има прекалено много червен пипер и др.  
.

Вътрешно избелване на зъбите?
Този метод по избелване на зъби се прилага, само тогава когато зъба е умъртвен и е запълнен с неподходящи пигментиращи каналопълнежни средства. През годините те променят цвета си в сиво, розово, лилаво, кафяво.
Избелването става като се премахне пломбата на съответния зъб, отстранява се подложката и част от  кореновата заплънка. Поставя се нова такава подложка, като в оформената кутия се поставя избелващия агент. Зъба се затваря с временна пломба за една седмица, манипулацията се повтаря около 3 пъти. След като зъба придобие цвета на съседния му, се пломбира окончателно.