5 често разпространени мита за отслабването

3
Добави коментар
wenip
wenip

Често хората решават да започнат диета само защото е модерно и не се замислят какви последствия може да предизвика подобна рязка промяна на хранителния режим. Нека да разгледаме често разпространените мнения за диетите и да се опитаме да разберем кое е истина и кое – просто мит. Не конкретни хранителни ограничения, а за основните фактори на правилното хранене. Това може да е полезно както за тези, които искат да свалят излишни килограми, така и за тези, които просто предпочитат да водят здравословен начин на живот.

Да не се яде след 18.00 ч. Тази аксиома е приложима за тези, които си лягат да спят в 21-22 ч. Вечерта. Такива хора със сигурност не са много. Повечето обичаме да се заседим до късно пред компютъра или телевизора. Помнете, че вечер и даже през нощта може да се похапне нещо, но не по-късно от 2 часа до спането. Ако ще си легнете в 2 часа през нощта, нищо не пречи да вечеряте в 23 ч.

Колкото по-малко ядем, по-бързо отслабваме Съвсем обратното – хранете се до насита. Разбира се, не става дума за натъпкване. Оптималният вариант е, когато след храненето ви е останало леко чувство за глад. В противен случай ви очакват проблеми с кожата и други неприятни изненади.

Отказ от някои храни Да се откажем напълно от захари/мазнини/белтъчини по време на диетата също е мит, който трябва да бъде развенчан. Най-полезно е разнообразното хранене, тъй като недостигът на някои елементи може да доведе до рязко намаляване на имунитета и до авитаминоза.

Йо-йо ефектът е неминуем Това се случва в 90 на сто от случаите и ето каква е причината – по време на диетата организмът се принуждава да търси други начини да получи енергия. Ако не я получи с храната, започва да изгаря мазнините. Но след известно време организмът отново се приспособява да прави мастни запази „за черни дни”. Затова силните стресове за организма (а строгите диети не могат да бъдат наречени по друг начин) водят само към следващо увеличаване на теглото.

Трябва да се пият колкото може повече течности Това твърдение е вярно само отчасти. Старайте се всеки ден да пиене не по-малко от 2 литра чиста вода (соковете, чаят, кафето и другите течности не се смятат). Отлично би било да изпивате поне половин чаша вода 30 минути преди хранене. Но да пиете по време на приемане на храна или веднага след това не се препоръчва, тъй като водата разрежда стомашния сок и храната или не се усвоява, както трябва, или се отлага като мазнини.