Как (не) се извършва плащането на имот

68
Добави коментар
smark
smark

публикувано в Жилищни

Около коледните дни на 2010 година, двойка купува апартамент, плащайки 85% от цената с жилищен кредит. Продавачи на имота са две дами, майка притежаваща 3/4 и дъщеря притежаваща 1/4 от имота. Майката е на възраст над 70 години. Когато продавате вещ или право, всеки може да получи плащането вместо Вас, стига да сте го заявили предварително.

Възрастната дама

По време на нотариалното изповядване на сделката (на което не присъства човек от екипа ни), под предлог че „майката продавач“ е възрастна, а времето е зимно, „дъщерята продавач“ поисква тя да получи цялата сума по сделката, за да не се налага ново ходене до Банката за майката. Присъстващия при нотариуса от страна на Банакта е Управителя на клона. Той „услужливо“ предлага майката да подпише !декларация?, отказвайки се от плащането в полза на дъщеря си. Декларация – Колко удобно!

Деня на плащането

В уговорения ден страните се явяват в Банката кредитор за извършване на окончателното плащане. Зам. Управителката на Банката ни заявява, че цялата сума трябва да бъде преведена на дъщерята, по силата на декларацията. Когато поискахме декларацията, получихме само копие на документа, с изявлението, че Банката пази оригинала. СТРАННО! При положение, че Банката не е страна по сделката и не е обвързана с „документарна операция/акредитив“!?

Когато купувате имот с кредит, трябва да пазите бордерото, с което доказвате плащането, тъй като в Нотариалния Акт е записано че, „…разликата от цената ЩЕ БЪДЕ платена с банков кредит.“

Прикрития риск

Ако сделката бъде финализирана при тези условия, ето какъв е риска според нас: Ако след извършване на плащането майката подаде съдебен иск срещу продавачите, за това че не е получила плащане, всеки съдия би поискал да види документа, на база на който е извършено плащането. Оригинала на декларацията е в Банката – спомняте ли си?

Дори и купувачите да имат оригинала, единствената правна форма за прехвърляне на правото за получаване на парите е пълномощното. Вероятното отсъждане би било, купувачите да платят полагащата се част от сумата на майката, а за да си върнат надплатената сума към дъщерята, да заведат отделен иск.

Ако до 6 месеца не се сдобиете с бордеро доказващо плащането на остатъка от цената, губите имота заради правото на регресен иск на продавачите, губите капарото, губите кредита, който сте превели не на когото трябва и…както писах горе „Много удобно, нали?“. Продавачите са си върнали апартамента и са получили цената му като бонус (капаро + кредит).

Съвместната сметка

Отказахме да извършим плащане докато майката не си открие сметка, където да преведем нейните 3/4 от парите.

Най – безопасно би било ако плащате имота в така наречената „съвместна сметка“. Това е обща сметка на името на всички продавачи – 2, 3, 20, без значение колко са. А как ще делят парите и кой ще тегли? Тези въпроси не Ви касаят докато държите бордрото.

За да избегнете подобни рискове доверете се на професионалисти, когато извършвате големи сделки.

Напиши първия коментар