10-те най-големи поп-фолк хита на 2013 г.

27
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от Мистър В. на 19.12.2013

2013 бе добра година за поп-фолка. Въпреки неспиращите изявления в пресата на „вездесъщи експерти“, че залязва. Не, жанрът не залязва, а просто се редуцира от излишните елементи. А в чисто музикално и качествено отношение се вижда градацията. Кючекът си остава в кръчмата, където му е мястото, а на преден план излизат модерното звучене и аранжименти. Но от друга страна с тях не бива да се прекалява, защото така поп-фолкът губи своята идентичност. В това отношение, оставайки верни на традиционния фолк през отминаващите 12 месеца, се постараха Тони Стораро и синът му Фики, които взривиха лятото с „Кажи ми като мъж“.

Да, вярно е, че подемът на т.нар. българска музика (защото всяка музика произвеждана в България е българска) е осезаем и за пореден път подчертаваме в това няма нищо лошо, а напротив похвално е. Всеки жанр трябва да има възможност да се развива и просперира и за всеки жанр си има публика.

Най-добри и ползотворно продуктивни през годината бяха Галена и Анелия. И това личи от десетката по-долу. Галена посрещна годината силно, с едно от най-открояващи се през последните години парчета „Пак ли“ и продължи през нея с успехите на „Истински щастлива“, „Дай ми“, участие в балканския проект „Vatreno, vatreno“ с MC Stojan и дуета с Фики Стораро „Кой“.

След успешната 2012 г. Анелия продължи да дава всичко от себе си и публиката й се отблагодари като направи песните й хитове: „Виж ме сега“, „Аз и ти“, „Искам те, полудявам“ и дуета с Преслава „Няма да съм друга“. Като цяло лятото донесе доста от най-хитовите композиции, а сред отличните на 2013 г. бяха още Андреа, Джена и Емилия. В края на годината пък, възстановен и с нови сили, Константин доказа защо е сред най-обичаните поп-фолк изпълнители.

Сред парчетата, които за малко не успяха да се доберат до първите десет, отбелязваме: „Познавам ли я“ на Алисия, „Аз и ти“ на Анелия, „Как не се уморих“ на Джена, „Момче без сърце“ на Галин, „Ако ще да звъниш“ на Малина и „Правена съм за ръцете ти“ на Соня Немска. Сред голямата конкуренция от изпълнителите на Пайнер, при 10-те, освен Тони Стораро и Фики, успя да се намърда и „Искам те пак“ на Цветелина Грахич и Ку-ку бенд.  Ето и 10-те най-големи поп-фолк хита на 2013 г. според музикалния сайт meloman.bg.

1. Галена и Фики – Кой

музика и аранжимент: Даниел Ганев
текст: Мариета Ангелова
режисьор: Георги Манов

2. Тони Стораро и и Фики – Кажи ми като мъж

музика: Пантелис Пантелидис
текст: Диян Георгиев
аранжимент: Даниел Ганев
режисьор: Людмил Иларионов – Люси

3. Анелия – Искам те, полудявам

музика и аранжимент: Николай Пашев
текст: Мариета Ангелова и Лора Димитрова
режисьор: Людмил Иларионов – Люси

4. Галена – Дай ми

музика и аранжимент: Йорданчо Василковски – Оцко
текст: Мариета Ангелова

5. Константин ft. Анелия – Твърде късно е

музика и аранжимент: Николай Пашев
текст: Анастасия Мавродиева
режисьор: Людмил Иларионов – Люси

6. Цветелина Грахич, Слави Трифонов и Ку-ку бенд – Искам те пак

музика: Слави Трифонов и Евгени Димитров
текст: Ивайло Вълчев
аранжимент: Евгени Димитров
режисьор: Александър Сано

7. Андреа – Никой друг

музика и аранжимент: Кости Йонита
текст: Росен Димитров
режисьор: Bashmotion и Андреа

8. Емилия – Ти си ми

музика и аранжимент: Йорданчо Василковски – Оцко
текст: Мариета Ангелова
режисьор: Николай Скерлев

9. Джена – Кой ме събра с тебе

музика и аранжимент: Велислав Драганински
текст: Мариета Ангелова
режисьор: Йордан Петков

10. Анелия и Преслава – Няма да съм друга

музика и аранжимент: Николай Пашев
текст: Лора Димитрова
режисьор: Людмил Иларионов – Люси

Коментари

коментар(а)

Подобни: поп-фолк