Малката черна рокля от Коко Шанел до днес

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Когато кажем малката черна рокля, веднага асоциациите ни отвеждат към едноименния роман на Сюзан Макбрайд или Коко Шанел, а защо не и до Английския двор и кралица Виктория. Историята на черната рокля е забулена с тайни, мистерии и страсти. Не напразно Шанел я налага на модния подиум в памет на загиналия любим мъж.

В какво се крие магията именно на черната рокля? Защо почти всички жени имат поне една в гардероба си? Как ще си обясним факта, че модните линии се променят, но това не ни пречи да облечем черна рокля, та дори и да ни е служила вярно повече от десет години?

За започнем с абревиатурата LBD, която означава little black dress и се използва свободно и често в английските модни списания. 90-те години на миналия век наложиха съкращението в световния моден свят, а доминирането на черно през последното десетилетие се приема като реакция на пъстрите и ярки цветове на 80-те. Макар че японците лансираха идеята за забравената черна рокля, тя триумфираше десетилетие по-късно в Париж и Европа.

Гениалността на Шанел е в обикновената форма Минаха почти 100 години от премиерата на черната рокля, но никой не можа да й отнеме доминиращата роля във времето. Концепцията на Коко Шанел е рокля в черно, покриваща коленете, прави, дълги и тесни ръкави, кройка по тялото, обло деколте, никакви детайли, освен в редки изключения дискретна плоха отпред. Идеята на mademoiselle Шанел е жените от всички социални нива на обществото, без значение на доходи и статус, да си позволят да бъдат елегантни и в крак с модата. Доста от противниците на Шанел продължават да твърдят, че идеята за черната рокля не е нейна, а на известния парижки моделиер Пол Пуаре, считан за един от корифеите на модата през първата четвърт на ХХ век. За съжаление е така в историята – само едно име остава запомнено, и то е на амбициозната Шанел.

Американското списание Vogue лансира малката черна през 1920 г. Американците усещат предстоящия успех на черната рокля, първите снимки на моделите на Коко Шанел се появяват именно отвъд Океана на страниците на престижното модно списание. Моделът е купен официално от магазина Saks Fifth Avenue и слага началото на нов термин в модата, а именно LBD – малката черна рокля. Американците внасят елемента на лукса и изяществото в дрехата, като я комбинират с перлени огърлици, гривни и обеци. Та нали точно по това време жените се прехласват по ювелирни изделия – ето една причина, поради която може да се покаже богатство и разкош на фона на дискретния черен цвят. Гениална идея в една не по-малко гениална комбинация, когато търговците на бижута и моделиерите си подават ръка. Функционалност в облеклото и богатство на украшенията – малката черна рокля влиза във всеки дом на средната и на висшата класа. Американците – майстори на рекламата, бързат да представят и новия си модел „Форд“ в черно. Така в едно вървят и мода, и автомобилна индустрия.

Булчинските рокли са били в черно Черният цвят винаги се свързва с изключителна официалност и церемониалност. За служба в църквата жените винаги са избирали тъмните дрехи, в черно се изпращат в последния им път близки и роднини, в нюансите на черно и синьо е всекидневната одежда. В повечето страни сватбената рокля също е в черно, с контрастиращ бял воал. Белият цвят в булчинската рокля навлиза едва след 1820 г. в Англия, а оттам и в Европа.

Кралица Виктория слага началото на модата в черно Кралица Виктория, която управлява Англия 63 години, налага традицията на черните дрехи. Известно е, че Виктория се омъжва за голямата си любов – принц Алберт Сакс-Кобург Гота. Те имат 9 деца, но след внезапната смърт на съпруга си, кралицата носи само дрехи в черно. Нейният стил се оказва решаващ, а висшето общество се облича според вкуса на кралицата. В правилата на кралския двор се казва, че задължителният период на носене на черни дрехи при загуба на близък е няколко години. Като се има предвид високата детска смъртност по онова време, както и честата загуба на членове на семейството заради болести и епидемии, можем да си представим, че за много от висшата аристокрация доминиращият цвят на дрехите е черният.

Настъпва времето на индустрията на скръбта, а всичко – шапки, пера, ръкавици, обувки, платове, шалове, е в тъмно: черно или синьо. Бижутата са в същата тоналност. Черният цвят и сатенът запазват водещата си роля до края на Първата световна война. Тъжно е – такива са закономерностите в модата, повлияни от велики личности като кралица Виктория.

Малката черна рокля в комбинация с гагат Няма моден дизайнер днес, който да не използва черния цвят в колекциите си. Разликата е, че моделиерите търсят не само функционалност, но и разчупеност на формите, нестандартни решения и смели комбинации, нещо повече от обикновения модел на Шанел. За дизайнерката Стелла Маккартни, дъщеря на сър Джеймс-Пол Маккартни,черната рокля е символ на безвремие, перфекционизъм и сексуалност.

В темата на черната рокля се преплитат детайли от филми на ужасите, страх и обреченост за края на света, мистиката на Средновековието, елементи на военната символика. Драматизъм, трагичност и скръб са определящите сравнения за най-новите модели рокли в черно. Няма и помен от перлите днес – те са заменени отново с бижута, изработени от гагат, наричан още черен кехлибар.