Сортове пипер – семена

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Пиперът е едногодишно растение и традиционна зеленчукова култура почти навсякъде. Богат е на хранителни вещества, съдържа голямо количество аскорбинова киселина, каротин и други жизненонеобходимо полезни субстанции.

Зеленчукът се използва за готвене, приготвяне на салати, туршии, като подправка и така нататък –  консумирането му се препоръчва да бъде в прясно състояние с цел максимално извличане на полезните му свойства.

Сортове пипер

Съществуват различни сортове пипер, а именно зелен, лют, черен, бял. Най-често формата, в която се срещат е или овална, или леко издължена, а за най-разпространен сладък сорт пипер се спряга камбата. Пиперът се развива отлично, когато е третиран с азот и оборски тор, внесени в почвата.

В това отношение калият и фосфорът също се смятат за не по-малко значими елемента – най-благоприятното време за насищане на почвата с тях е есента или рано напролет. Благодарение на калият, пиперът успява да устои на ниските температури и болестите.

Необходимо е зеленчукът да бъде редовно подхранван, като естествено не бива и да се прекалява с полагането на грижи тъй като това може да доведе до неприятни последици за растението като избуяване или късно назряване.

Засаждане

Семената на пипера са дребни и при благоприятни условия поникват в рамките на 8-10 дни. Засаждат се през първата година на месец март в полутопли парници както в лехи, така и в саксии. Високоцененият зеленчук вирее добре в почва с богато съдържание на хумус и обратното – не обича песъчливите и лишени от хумус почви.

Пиперът се отглежда от разсад и се засажда едва след образуването на няколко листа. Най-благоприятният период за тази цел е края на април, както и началото на месец май, последвано от редовно поливане, окопаване и плевене. Първият добив е готов за събиране през втората половина на юли.

За запазване на зеленчуците е необходимо полагането на нееднократни грижи, включващи третиране (пръскане) с подходящите препарати като по този начин се намалява сравнително високия риск от развитие на множество болести и зарази, характерни за пипера.

Като цяло пиперът представлява топлолюбиво растение, което не вирее на сенчести места или такива, силно огрявани от слънчевите лъчи.  Узрелите чушки се берат късно през есента, като този момент може също да се удължи във времето без риск от увреждане на зеленчука по какъвто и да било начин.