Отглеждане на невен – сортове

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Обща информация за невена

Невена представлява изключително нежно и красиво цвете, разпространено по целия свят. Пленителните му оранжеви цветчета съвсем не са единствената причина за това – невена е изключително високоценено растение заради множеството лечебни свойства, които притежава.

Цветчетата му, силно напомнящи тези на маргаритките, започват да цъфтят между 10-12-та седмица след засяването на растението през месец юни и продължават чак до падането на първите слани.

Очарователното цвете запазва семената си до настъпването на следващата пролет. Невенът се препоръчва при наличие на различни здравословни смущения – препоръчва се при разширени вени, както и спомага за по-бързото заздравяване на раните. Растението още може да бъде използвано като ефективно и напълно безвредно кръвопречистващо средство.

Техники на засяване на невена

Семената на растението се засяват на разстояние от 30 см едно от друго и покълват в рамките на две седмици в условията на влажна среда. Необходимо е поливането на семената да се осъществява редовно, но не и прекалено често, за да не се стигне до изсъхване на почвата. Невенът може да се отглежда както на балкона, така и в градината.

При първата опция е добре да знаете, че нежното цвете изисква ежемесечно наторяване. От друга страна, при засаждането и отглеждането му в градината растението се наторява много по-рядко. Многогодишното цвете обича рохкава почва и притежава особено впечатляващи студоустойчиви свойства.

За да съхраните красивото си цвете е наложително спазването на три важни точки, а именно: редовно поливане, разрохване на почвата, почистване от плевелите, както и премахване на евентуални изсъхнали цветчета или листа.Невенът се среща и в диво състояние като характерен белег за него е отличното му развитие в различни видове почви.

Разпознаване на различните сортове невен

Най-разпространените сортове невен са Календула, както и сорт Оранжева топка. Последният може да бъде изключително бързо и лесно разпознат по сравнително скупчените си гъсти оранжеви цветчета, които при излагане на слънце като че ли стават още по-пленителни.

Семената на невена се събират едва след като са узрели напълно и се изсушават на проветриво място. Като цяло, растението не проявява особени капризи – не увяхва бързо и показва забележителни студоустойчиви свойства.

Естествено, красивото цвете вирее прекрасно при 20-30 градуса температура, но все пак не може да се каже, че попада сред крехките цветя, загиващи при рязко падане на градусите под нулата.

Съхраняване на цветове и предпазване от вредители

За да се запази растението трябва да бъде третирано с висококачествени специализирани препарати за тази цел – по този начин предпазвате цветето от редица болести и зарази. Сред най-големите вредители на невена са листната въшка, брашнестата мана и т.н.

Очарователното цвете се бере през слънчевите дни с цел запазване на нежните му цветчета за по-дълго време.