Засаждане на красиви петунии

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Съществуват няколко вида петунии, сред които попадат каскадните и бордюрните, бидейки най-известните сортове. Петуниите представляват едни от най-разпространените градински цветя, отличаващи се с красивите си бели, розови или шарени цветове. Растението се размножава посредством дребни семена, които се засяват през месец март.

Почвата на петуниите трябва да е лека, рохкава, за да не подгизва като семената се покриват отгоре с много тънък слой почва, докато по-едрите семена се засяват на по-голяма дълбочина. След изпълнението на тази стъпка е необходимо напръскването на почвата с малко вода.

Петуниите са по-капризни към различните климатични условия – не обичат да бъдат излагани на пряка слънчева светлина за дълго и не се развиват добре на сенчести места.

Слънчевите лъчи изгарят нежните им цветчета, вследствие на което остаряват много по-бързо и загиват. За съхранението на красивите петунии е нужно полагането на непрекъснати грижи, които включват третиране със специални препарати, които предпазват растението от вредители и загниване.

Приблизително две седмици след покълването им се разреждат в случай, че се намират на прекалено близко разстояние едни от други. През летните месеци може да се каже, че грижите за петуниите съвсем не представлява някаква особена трудност. Напротив – обаятелните цветчета на петуниите могат много лесно да се съхранят при обилно и редовно поливане особено в този период.

Освен това е силно препоръчително подхранването им с азотен тор, който се слага в поливната вода. Тази процедура се прави обикновено веднъж седмично. Настрана от тези два ключови момента, петуниите трябва да се почистват редовно от плевелите и сухите листа.

Разрохването на почвата също попада в списъка със задълженията, които имаме към нежното растение.

Някои сортове петунии образуват торбички със семенца, за разлика от други свои родственици. Веднъж попаднали в почвата, семенцата се „захващат“ и не се налага повторно засаждане на следващата година.

Купешки петунии

Купешките петунии се спрягат за хибридни растения – те са по-капризни като някои от тях прецъфтяват, а други загниват без време. Поливането с течна тор през две седмици се отразява изключително благоприятно върху цъфтежа им.

Прецъфтелите цветчета се премахват, за да не „изпиват“ жизнеността на останалите. От всички сортове особено впечатление прави кичестата петуния – засява се през февруари в саксия и пониква след около месец. Именно в този период се извършва разреждането ѝ, в случай, че това се налага естествено.

Каскадни петунии

Каскадните петунии представляват също страхотен интерес за повечето хора. Този сорт се отличава с широката си цветова гама – срещат се бели, шарени и т.н.

Конкретно каскадният сорт се отглежда във висящи саксии като най-напред се засяват семената на каскадните петунии в малки саксии, които след това се разреждат при необходимост, разбира се. Най-подходящият период за засаждането им е януари.

Пищните каскадни петунии обичат слабите слънчеви лъчи и умереното поливане. За поддържане на обилен цъфтеж е необходимо поливане със специални торове 2-3 пъти месечно.