Семена за мушкато

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Един от най-съществените елементи за покълването на семената е влажността на почвата, както и вида сорт. Климатичните особености от друга страна също могат да се счетат като фактор, който може да окаже своето отражение върху захващането им.

Благоприятните условия спомагат за развитието не само на растенията, но и на плевелите. За мушкатото е най-добре да бъде посадено в смесена почва, градинска пръст, пясък или тор – в тези случаи водата се оттича, а не се задържа.

Мушкатото обича свежа почва, ето защо се препоръчва ежегодно присаждане.

Видове

Срещат се два вида мушкато, а именно градинско и пълзящо. Първият вид попада в групата на топлолюбивите растения – понася и най-силните слънчеви лъчи, но изисква обилно поливане. За разлика от градинския вид, мушкото с пълзящи листа вирее на по-сенчести места.

Размножителният период на цветето е средата на лятото – засажда се в леко песъчлива почва и се зазимява, а през зимата се полива по-рядко като издържа сравнително дълго време издържат без вода.

Растението се различава с нежните си и красиви бели, червени, розови и пъстри цветове. За да цъфтят обилно трябва да се поливат веднъж седмично с азотен тор, който се разтваря предварително в поливната вода.

Мушкатото може да се отглежда, както на балкона, така и в градината. Интересен факт за цветето е, че обикновено расте в храстовидна форма. Самите цветове на растението са скупчени на едно място.

Някои сортове се отличават с интересен цитрусов аромат, а други с приятно ухание на рози. Оказва се, че именно към последният вид значителен брой хора биват привлечени, вероятно именно заради лекия им аромат, напомнящ този на царицата на цветята, а именно розата.

Цветчетата на онзи сорт мушкато, който се характеризира с благоухание на рози, се използва в козметичната индустрия за производство на етерични масла.

Вредители на мушкатото

За да се наслаждавате на красотата на цветчетата му е необходимо полагането на постоянни грижи – не оставяйте грижата за мушкатото на заден план, защото в противен случай, рискувате то да бъде „нападнато“ от „дебнещите“ вредители.

Освен белите мухи, които причиняват загниване и зараза на цветето, листните въшки също попадат в дългия списък на най-големите „врагове“ на мушкатото. Борбата с вредителите е трудна, но не и непостижима – за целта се използват редица специализирани препарати, които се справят успешно с неутрализирането им.