Обзавеждане за градината или двора

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Преди да изберем подходящо мебелно обзавеждане за градината или двора, трябва да определим какво точно ще е нейното функционално предназначение. Изискванията за сезонната и стационарната градинска мебел са съвсем различни.  

 

 

Ако възнамерявате целогодишно и трайно да използвате градинското обзавеждане, трябва да изберете солидни мебели с големи размери – пейки, маси, люлки, изработени от материали, които успешно да издържат на температурните промени и атмосферното въздействие. Другият вариант е в употреба да влязат сгъваеми или лесно преносими мебели, изработени от пластмаса, които бързо могат да се слагат и махат от двора при необходимост.

 

Основен критерий при избора на временната градинска мебел е нейната практичност и удобство на складиране. Леките пластмасови столове и маси, както и преносимите шезлонги, бързо могат да осигурят необходимия комфорт за приятна почивка в градината. Голямото им предимство е, че те са сравнително евтини, като освен това са изработени от материали, които имат дълъг живот. Недостатъкът е, че този тип обзавеждане не придава естетичен вид на градината ви, ако това е търсеният от вас ефект при избора на градинска мебел.

 

 

Сезонното градинско обзавеждане се прибира на съхранение по време на зимата. Това важи и за дървените части на стационарните пейки, маси и столове, които се разглобяват и прибират през зимния сезон.

 

 

Стационарните градински мебели могат да бъдат изработени от различни материали: дърво, бетон, кирпич, метал. Към избора на подобен вид обзавеждане трябва да се подходи изключително внимателно, тъй като то изпълнява и естетична функция и придава уникален вид на двора или градината ви. Градинската мебел, чиито конструктивни елементи са изработени от бетон се отличава с надеждност и дълъг живот. Тези мебели прекрасно се вписват в градинската среда, тъй като елементите, изработени от бетон, предоставят различни декоративни възможности – те могат да бъдат облицовани с мозайка и допълнени с дървени и стъклени детайли. И, разбира се, класиката си остават мебелите, изработени от дърво. Това е и най-популярният и най-скъп вид градинско обзавеждане.