Овошки

3
Добави коментар
maritime
maritime

Пролетно облагородяване на овишките От края на февруари, в продължение на около месец време, овощарите провеждат пролетното облагородяване. Започва се със старите плодни дървета, които се присаждат на „кози крак“. Понеже сокодвижението при костилковите видове изпреварва семенните, облагородяването започва с черешите и сливите. Предпоставката за успех минава през направата на правилни калеми, гладки и точни разрези и прецизна превръзка. Да не се пренебрегва намазването на раните с овощарска паста, а откритите места да се запечатат с восък. За предпазване от отчесване при кацане на птици към присаденото място е желателно да се прикрепи извита пръчка. Освен на кози крак, през март могат да се извършат и присаждания на „страничен разрез“ или „копулация“. Овощарска замазка може да си приготви всеки – от асфалт (една част) и животинска мас (0.2 части). Употребява се в разтопено състояние, като се нанася с четка. Овощните дървета започват да се събуждат и хранителните сокове се устремяват към пъпките, активизирайки нормалните биохимични процеси в дървесината. В този период климатичните условия са крайно променливи, което предразполага развитието на гъбните болести.

Могат да възникнат и повреди а кората, резултат от повратни темпеотурни разлики. Денем температурата ложе да се повиши до над 15-20°С, а нощем често пада и под нулата. При такива условия кората на стволовете е възможно да се разцепи и отлепи от дървесината. Ако не се вземат спешни мерки овошката неминуемо ще изсъхне. Разцепването и отделянето на кората обикновено се случва ако дърветата са варосани – варта отблъсква слънчевите лъчи. Тази практика обаче не дава пълна гаранция и единични дървета, засадени на препичани места, често получават мразобойни. В такива случаи дървесината и кората (от вътрешната страна) се намазват обилно с овощарски мехлем, пристяга се плътно и отвън наранената зона се намазва с пресен говежди тор. В повечето случаи, когато се е отреагирало бързо, овошките биват спасявани и плододават нормално.

 

Препоръки: Сектор протект действа като силен прилепител и трудно се измива от дъждове. Повърхностно активните вещества открепват гъбите и бактериите от листата и стеблата и ги убиват като разбиват клетъчната им стена. Ако не е третирано с фунгицид при появили се проблеми може да се увеличи дозата двойно и да се повтори след 7- 75 дни. Препарата убива акарите, листните въшки, белокрилките и други такива като парализира краката и смукателите им. При третирането съвместно с препарати за растителна защита се засилва ефекта и прилепителната способност.