Рак на гърдата

33
Добави коментар
rusenez
rusenez

Рак на гърдата

Лекарите не знаят със сигурност точния причинител на рака на гърдата. Ракът на гърдата се среща само по жените, а честотата на жените с рак на гърдата в развитите общества е два пъти по голяма от тези в по-слабо развитите общества. Въпреки, че точния причинител на рака на гърдата не е известен специалистите посочват следните причини като най-вероятни за появата му.

 

 

Семейна предразположеност

Това е най-важният фактор за това заболяване. Доказано е, че ракът на гърдата се предава по наследствен път от майка на дъщеря. В някой случай при майката може да не се наблюдава, а гена отговорен за това да е бил рецесивен. Огледай те се около вас и най-близките си родни – сестри, майка. Ако семейството ви е обременено с този проблем т.е. ако имате информация, че ваш близък е болен от рак на гърдата, една добра идея е да си направите тест. Тестовете за рак на гърдата проверяват наличието на два гена BRCA1 и ВRCA2. Отрицателния резултат на теста не 100% сигурен, че не сте разположени към рак на гърдата, защото само 1 от 20 жени болни от рак на гърдата  притежават този ген.

 

Естроген

Има различни медикаменти, които могат да причинят възникването на рак на гърдата. Особено опасни са лекарствата съдържащи хормона естроген.

 

Как да се предпазим от рак на гърдата ?

Сигурен 100% метод за защита срещу рак на гърдата няма, но въпреки това съществуват мероприятия, които могат да ограничат вероятността.

Според някои специалисти жените, които раждат децата си в ранна възраст около 20-22г. риска от рак на гърдата се намаля, но друга част от специалистите са скептични към това твърдение.

Друга превантивна мярка, която може да направите срещу рак на гърдата това е след раждането на бебето да го кърмите възможно най-дълго.

 

Симптоми при рак на гърдата

Най-често жените съобщават за бучка в гърдата, която са напипали по време на баня. Ако и вие напипате буца в гърдата проучете, в които болни работят мамолози и в рамките на 1-2 дена отидете на време.

 

Диагноза Рак на гърдата

Правилна диагноза рак на гърдата може да се постави само от специалист за това не изпадайте веднага в паника. Основните изследвания са мамография, ехография а може да ви направят и биобсипт. Основно значение при диагностиката има и взетата ви венозна кръв която се изследва под Туморен маркер СА15-3