Цветята през есента

31
Добави коментар
shimpa
shimpa

Есента е сезона на прехода – от горещото лято към студената зима. Обагрена в червено, оранжево и жълто, есента навява лека меланхолия по отминаващото лято. Първите дни на септември, когато времето се захлажда, отпуските свършват и се впускаме в ритъма на работното ежедневие, ни обзема чувството за нещо безвъзвратно отминало – красиво и цветно. И сякаш в този момент повечето от нас не се замислят колко много цветя придават неповторим чар на този оранжево – жълт сезон. Именно есенните цветя ще стоплят душата на всеки, който тъгува по топлото и пъстро лято, дългите светли дни и изпълнените с цветя градини и балкони.

Някои от цветята на есента са типични само за нея. Други са цветя на късното лято, които продължават своя неуморен цъфтеж да първите студове. Да не забравяме и пъстрите цветове на зреещите през пролетта плодни дръвчета.

Едно от най-популярните есенни цветя е Хризантемата. В Япония тя е свързана с един от най-популярните празници – празникът на хризантемата на девети септември. Хризантемите изпълват цветарските магазини като саксийно растение или като рязан цвят. В буквален превод името означава златно цвете (гръцки: chrysos – злато и anthemion — цвете). Въпреки, че е типично есенно цвете, благодарение на изкуството на селекционерите са получени неуморно цъфтящи сортове – през пролетта, лятото и есента – за градината, балкона и терасата.

Друго типично есенно – зимно растение е Ериката (Пирен). Тя е нискостеблен храст, който цъфти от ноември до януари с обагрени в розови, червено и лилави цветове. Erica herbacea (syn. Erica cornea) е особено издръжлива през зимата. За засаждане в есенния сезон е подходящ и видът Erica gracilis, който може да се култивира във всякаква пръст.

Подходящи за сезона са и Далиите, познати и като Гергини. Засаждат се на светло и слънчево място в пропусклива глинесто – хумусна почва. Засаждат се през април – май и цъфтят от август до октомври. Добре е стеблото да се привързва за да не се огъне. За до получите повече и по-големи цветове, добра идея е да пензирате растението, когато достигне на височина около 30 см.

Кореопсисът е друго предпочитано градинско растение, подходящо за есентта. Сравнително непретенциозно цвете, което също така може да бъде отгледано в саксия. Кореопсисът цъфти основно в жълто, от където идва и популярното ме име Жълтичка. Сортовете Grandiflora, Moonbeam и Zagreb цъфтят до късна есен.

В жълто – оранжевата есенна гама е и друго популярно градинско цвете – Рудбекията. Също така непретенциозно и лесно за отглеждане. Осигурете му слънчево място, глинесто – песъклива почва и умерена влажност, и ще се насладите на светло жълти подобни на маргаритка цветове, в основата си – кафяви.

Други подходящи за сезона градински и балконски цветя са есенният минзухар, енчеца, димитровчета и богородички. През есента подходящи за градината са и някои цъфтящи храсти – жасмин, калина, хебе и др.

Освен насладата от есенните цветя, сезона е и време за подготовка за пролетта. Октомври е месецът, в който се садят луковиците за пролетен цъфтеж –лилиуми, лалета, минзухари, фрезии, алиуми, спараксис и др. Можете да го направите в градината, както и в балконски сандъчета. Старанието през есента се отплаща богато през пролетта, когато природата се събужда от зимен сън и първите цъфнали кокичета и минзухари ни зареждат с пролетно настроение.

Както виждате краят на лятото е всъщност едно начало за нашето хоби. Не пропускайте да му се насладите.

Източник: www.flowersnet.info