Най-паметните снимки от 40-те години

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

40-те години на миналия век са белязани от най-големия и най-смъртоносен военен конфликт в нашата история, затова не е изненада, че от този период са и някои от най-потресаващите снимки.

1. Хитлер в Париж, 1940г

Направена в разгара на Втората световна война и след като Адолф Хитлер превзема Париж, тази снимка го показва как оглежда своето завоевание заедно със свои сподвижници.

2. Последният евреин във Виница, 1941г

Тази разтърсваща снимка от екзекуцията на последния евреин във Виница, Украйна е открита в албум на войник от айнзацгрупите. Името на снимката идва от надпис на гърба й и предава абсолютно точно ужаса, случил се във Виница: всички 28 000 евреи там са били екзекутирани.

3. Въстанието във Варшавското гето, 1943г

Направена през 1943г, това е една от най-известните снимки от войната. Изобразява терора, изсипан от нацистите върху Варшавското гето, където са били домовете на хиляди полски евреи. Най-потресаващата част от снимката е ужасеното момченце на преден план с вдигнати ръце, което е било принудено да излезе от скривалището си.

4. Денят „Д“, 1944г

Направена от фотографа Робърт Капа, тази легендарна снимка от Десанта в Нормандия изобразява абсолютната касапница на фронта при Омаха Бийч. Зловещата, размазана фотография е проявена от нетърпеливия асистент на Капа, който е повредил кадъра, но това само го е направил още по-въздействащ.

5. Денят на победата над Япония, 1945г

Още една позната на всички снимка, на която са очевидни радостта и облекчението на Америка след безусловната капитулация на Япония. Противно на популярното схващане, мъжът и жената на снимката не са двойка; войникът просто е целувал безразборно жените на Таймс Скуеър.

6. Вдигането на съветския флаг над Райхстага, 1945г

Снимката на Евгени Халдей е направена по време на Битката за Берлин на 2 май 1945г и изобразява вдигнаето на съветския флаг над сградата на Райхстага. Считана за една от най-разпознаваемите снимки от войната, тя е толкова популярна, защото превземането на исторически значимата сграда символизира падението на най-големия враг на Съветския съюз. Победата е извоювана след продължителна и кървава битка, водена между стените на сградата.

7. Вдигането на американския флаг на Иво Джима, 1945г

Тази снимка на Джо Резентал е наградена с Пулицър и показва американски моряци, които патриотично вдигат флага си на връх Сурибчи по време на Битката за Иво Джима през Втората световна война. Половината мъже от снимката са убити в последвалата битка.

8. Опустошението на Хирошима, 1945г

Смразяващата снимка показва експлозията от атомната бомба „Малчугана“ в Хирошима, Япония. Това е втората и последна атомна бомба използвана по време на война. От облака-гъба може да се прецени за мащаба на унищожението: 150 000 души са убити или ранени, а градът е изравнен със земята.

9. Първият компютър, 1946г

Снимките на първия компютър са от 1946г, когато машината е била съставена от 18 000 електронни лампи и хиляди проводници, имала е нужда от 170 000 вата захранване и е изпълвала стая с площ 140кв.м.

10. Dalí Atomicus, 1948г

Тази сюрреалистична снимка е направена от Филипе Халсман и отдава почит на новата атомна ера и произведението на Салвадор Дали „Leda Atomica“. Странната фотография всъщност е комбинация от подскачащи хора, по които хвърлят вода и котки. За заснемането й са били нужни 6 часа, 28 скока и множество асистенти.