ДЕВЕТ ПРОСТИ СТЪПКИ ЗА ПОКУПКАТА НА ПЪРВОТО ЖИЛИЩЕ

2
Добави коментар

В живота на човек неминуемо настъпва момент, в който предстои жизнено важно решение –  първата  покупка  на собствен  дом.  Това решение е  винаги сложно.

Често е  съпътствано с трудни дилеми, много въпроси и  главоболия.

Ето какво трябва да  знаете в десет прости стъпки, когато за първи път купувате жилище:    

1.      ОПРЕДЕЛЕТЕ  СВОЯ #БЮДЖЕТ.

Това изглежда лесно , но всъщност не е.  Добре  е да се знае  как ще закупите имота – със собствени средства или ще се насочите към банка.

 Когато разполагате със собствен капитал и не се нуждаете от допълнително финансиране, трябва да се съобразите  със следното:

– цената на жилището;

-държавни местни данъци и такси;

-обследване на имота / хонорар  на адвокат/

–  комисионна възнаграждение на агенцията за недвижими имоти.

Често пъти купувачът приема, че офертната цена е крайна и не се  предвижда  таксите, които съпътстват  оформянето на сделката.

2.      ИЗБОР НА #БАНКА

Около 60 % от #купувачите , които закупуват  за първи път #имот разчитат  на банков кредит. Повечето от тях  за първи път се срещат с тази институция. Проверете  актуалните програми  предложенията, на колкото в възможно повече банки.

Много от водещите  банки имат промоционални   програми от типът „Мой дом“ „Нов дом“ или „ Първи дом“, с които бихте могли да се възползвате от по – високо кредитиране на по – ниски лихвени проценти.

 3. СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛ НА #БАНКАТА

След като вече сте избрали банка е  добре да  организирате работна среща с банков служител. Възползвайте се  от  така нареченото „ Предварително одобрение“, което касае  кредитния ви #рейтинг, както и  стойността на финансиране, което банката би могла да но отпусне. Това ще  помогне да разберете,  с каква #сума ще  разполагате , както и ще насочи вниманието ви към #имоти, които могат да бъдат кредитирани от страна на финансовите институция. Тази предварителна проверка  ще ви спести много нежелани главоболия  в един по- следващ етап.

Ако вече сте получили предварително одобрение  за кредитиране  от страна на банката, добре е да имате предвид,  че  освен  цената на жилището, държавни местни данъци и такси , които ще трябва да  заплатите, за да  придобиeте собственост,  ще имаме и  такси по обслужване на кредита, учредяване на ипотеката , лицензирана оценка вещ оценител, застраховка на имота и кредитополучателя, както и  такса за учредяване на ипотеката.

4.  КВАЛИФИЦИРАНА  АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

  Готови сте с бюджета? Сега предстои най- трудната част,  търсенето на самия имот. Интернет и медийното  пространство  буквално изобилстват от всякакви оферти,  коя от коя  по- примамлива и изгодна. За да си  спестите  време, усилия и ресурси е най- добре да потърсете агенция  за недвижими имоти.

Един добър  и опитен брокер, знае как да  отсее подходящите за вас имоти, по  предварително зададе ни от вас  параметри.Ще ви обърне внимание на плюсовете и минусите на всеки имот, ще ви консултира и ще  помогне за избягването на скрити рискове. С една дума-  ще спести време, усилия  и средства.

5. ТИП  ИМОТ  И СТРОИТЕЛСТВО

 Пред нас все  още стои  въпросът „Какъв  да бъде новият дом?“

Разбира се , иска ни се  той да  разполага,  с колкото си може повече помещения и площ. Очаквате едно, мечтаете  и  рисувате във въображението си стени, врати прозорци.  Но мечтите са едно –  реалността друго.  Оказва се, че  с бюджета,  които разполагате ще се наложи да се съобразите или да направите компромис с някои  фактори. Необходимо е да преценете и обмислите, кое е по – приоритетно за нуждите на нашето семейство: вида имот  или типът строителство.  Цената на различните имоти , често варира според  типът  строителство и тяхната площ.

6.  ИЗБЕРЕТЕ КВАРТАЛА

           Добре е да проучите района. Локацията  е от изключително значение. Уверете се, че мястото, което  ще  превърнете  в  свой дом, през следващите години,  се намира в добър,  комуникативен и уреден  жилищен  квартал.  От изключителна важност е в близост  до имота да има учебни заведения, детски градини, здравни заведения, хипермаркети , зеленчуков пазар и автобусни  спирки.

7.ХАРЕСАХМЕ #ЖИЛИЩЕ? АМИ СЕГА?

      „ Харесахме жилище?  Направехме  оферта! Ами сега?“  Добре е да знаете, че във ваш интерес е  да изберете  две или три предложения,  на които да  отправите  оферта.

Обсъдете  избраните от вас оферти с вашия брокер за недвижими имоти. Той ще  ви помогне, като посочи недостатъците и преимуществата им, както и ще   предoговори цената на харесаните от вас  имоти. Това ще  ви позволи  да изберете най – правилният и изгоден  дом,   на най-добра цена.

8. ОФЕРТАТА ВИ Е ПРИЕТА.

        Какво следва?   Когато  сте  постигнали споразумение за #цената и условията при които ще закупите вашия  нов #имот предстои  подписване на предварителен договор, добре е да се знае, че  предварителния  договор не е просто лист хартия, а изключително сложен и отговорен документ. С подписването  му вие  и продавачите се  съгласявате, че поемате  отговорности и задължения един към друг. Ето защо  препоръчваме, той да бъде изготвен  от компетентен адвокат.

Ако разполагате ваш адвокат, свържете го с брокер, за да оформят документално сделките. В случай, че нямате такъв повечето агенции работят с адвокати , към които ще ви насочат.

    9. ПРИ  #НОТАРИУС.

       За да придобиете собственост върху вече избрания от вас имот, след като вашият адвокат е обследвал и проверил   имота е необходимо  да  изявите  волята си и  пред нотариус. В денят на нотариалното оформяне на сделката, под формата на нотариален акт ще трябва да  заплатите и   държавни местни данъци и такси, както и цялата продажна цена, на избраният от вас имот.

    10.  ПОЛУЧАВАНЕ НА #КЛЮЧОВЕТЕ И ПРИЕМАНЕ НА ВЛАДЕНИЕ.

         И най- накрая  дългоочаквания ден  дойде! Вече сте собственици на  първият си собствен  имот.  Остана още  само едно  последно нещо. Трябва да   приемете владението.

 Не се опиянявайте от екстаза на  горд собственик.   Обърнете внимание, че за да му се зарадвате пълноценно е необходимо  да не  забравите да поискате  платените комунални сметки : ток, вода тец /ако има такъв/, такса етажна собственост  и др. Уверете се  че  имота е в същото състояние , в който е бил  по време на огледа и какъвто сте го договорили.

Вече може да започнете ремонтът и дизайнът на новият ви уютен дом !

 ЧЕСТИТО!!!