Божидар Антонов: Голямото постижение в пробега Ком – Емине си остава на Палакарчев

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Планинският бегач Божидар Антонов, който измина разстоянието от връх Ком до Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути, каза, че постижението му не трябва да се определя като рекорд.

Според него исторически си остава пробегът на Любомир Палакарчев. През 1987 г. той завършва за 5 дни и 14 часа.

„Трудно е да се каже, че моето е рекорд. Даже не е сериозно, защото няма точно определен маршрут с точни пътеки. За мен постижението на Любомир Палакарчев си остава ненадминато, защото той е бягал без подкрепа, сам си е носел нещата. Не може да се прави сравнение“, каза Антонов за „Дневник“.

„Той е истинско вдъхновение. Вече е на възраст, но душата му е на 20-годишен и продължава да се забавлява с младите“, добави бегачът.

Антонов се занимава с каскадьорство и води тренировки за кондиционна подготовка. Разказва, че още преди опита е искал да атакува най-добрия резултат

.“Това беше вторият ни опит с бягане. Бях с още двама приятели, но имахме лош късмет, защото и тримата бяхме с контузии, а те не успяха да се възстановят. Преди това два пъти съм минавал маршрута, но като турист.“

„За да се справиш с това предизвикателство, е необходима любов. То е за хора, които обичат планината, които често са там. Не е за онези, които са в сред природата само за екскурзии или на тимбилдинг. Необходима е и мотивация. Част от човешката същност е да се съревноваваме, да сме по-бързи. Трябва да го правим с чест и да се забавляваме. В противен случай гониш някакъв резултат, но изпускаш преживяването“, каза Антонов.

Твърди, че не се бори за популярност, но ще се радва, ако с постижението си привлече повече хора към планината.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg