Нов протест срещу полицейското насилие

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Нов протест срещу полицейското насилие

©БГНЕС

Нов протест срещу полицейското насилие ще се проведе на 13 септември в градинката на църквата “Свети Седмочисленици“ в София, предаде БНР. Организатор е групата “Качество, а не количество в МВР“, а поводът е поредният случай на насилие срещу мирни граждани.

„НСО и МВР са двете най-нереформирани институции в България – няма никакъв начин да оправдаем всички разходи за тях с дейността, която извършват. Те не ни осигуряват сигурност, а водят престъпниците в парламента и правителството, заяви един от организаторите Георги Мишев.

Според него правителството трябва да се страхува от гражданите си, а не гражданите от правителството. И обясни, че когато се изчерпат мирните средства като подписки и сигнали, предложения и опити за законодателна инициатива, тогава в единствено средство се превръща протестът.

Начинът е да се противодейства с гласност и профилактика, с вътрешни проверки и много ясен анализа за какво се харчат парите в МВР, каза още Мишев.

По думите му най-големият проблем с полицейското насилие е, че жалбата за него се подава в полицията. „Служителите на МВР се чувстват безнаказани и са в ролята на доберманите от „Фермата на животните“ на Оруел“, смята активистът.

На 7 септември стана ясно, че петима полицаи на територията на 3-о РПУ, София са се подигравали със седнал на земята мъж. Кадрите на действията им бяха заснети от зрител на Нова телевизия и показват как униформените ритат мъжа в главата, закачат предмети по него, увиват го с тоалетна хартия и го снимат с телефоните си.

Обяснението на МВР след назначената проверка беше, че мъжът бил криминално проявен и заплашвал полицаите, че е болен от хепатит и СПИН.