Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Още една причина да се усмихнем днес

Днес отбелязваме Световния ден на усмивката. Честването му се пада във всеки първи петък на октомври. 

Инициатор на празника е авторът на прословутото жълто усмихнато личице – американският график Харви Бел. Символът е бил част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице вече е един от популярните емотикони въобще.

Преди да почине през 2001 г. Харви Бел, възприел ролята на международен посланик на щастието, измислия и празника – Международен ден на усмивката. 

В неговата идея това трябва да бъде ден посветен на доброто настроение и добрите дела. Мотото на празника е „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне“. 

Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.

За пръв път празникът е отбелязан в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Тогава хиляди ученици изработват картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. 

Виж още: Как усмивката ни прави по-здрави

Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. 

Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години.