Градински дебеланковци

32
Добави коментар
shimpa
shimpa

Седумите, наричани на български дебелец или тлъстига, са голяма група растения от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Те са широко разпространени в природата на Северното полукълбо както в тропиците, така и в умерените ширини. Родът съдържа около 500 вида едногодишни и многогодишни растения, някои от които са вечнозелени, а други губят листата си през зимата.. Тропическите се отглеждат в помещения през зимата, а за градината са подходящи зимоустойчивите видове с изправени или пълзящи стъбла.

Градинските седуми може да достигнат на височина до 50-60 см, но обикновено се предпочитат ниските почвопокривни видове. При всички седуми стъблата са покрити с дебели месести листа, блестящи или покрити с восъчен налеп. В края на лятото и началото на есента се отрупват с големи съцветия, обагрени от бяло до тъмночервено. Обаче красотата им не свършва с прецъфтяването, защото декоративната им част са всъщност листата.

Най-важното условие, за да растат добре тези цветя е да бъдат разположени на възможно най-силно огрявани от слънцето места. Само тогава листата придобиват наистина декоративен вид и цвят. На сянка растенията се изтеглят, стават бледи и в никакъв случай не може да се нарекат красиви, а за цъфтеж не може да става и дума.

Добре растат в плътна, с богат състав почва, която не задържа излишна влага. Не се налага нито да се поливат често, нито да се подхранват. Най-важно е да им се осигури добър дренаж и да не се позволи на бурените да ги задушат.

Размножаването им е много лесно по всякакъв начин. Може да се засеят от семена, да се разделят на части, да се вкореняват отделни резници и даже листа. Най-лесно това става през лятото. Почвата за вкореняване нее задължително да е специално подготвена, достатъчно е да е затоплена от слънцето и леко влажна.
Седумите са прекрасен материал за създаване килимни насаждания, за алпинеуми и рокарии. С тях може да се направят ефектни бордюри и даже нисички живи плетове. Изглеждат най-добре, когато са комбинирани няколко различни вида или сорта с еднакви изисквания.

Източник: Вестник за градината