Ариман Блог » Blog Archive » Стандарт за научна статия

13
Добави коментар
pontifex
pontifex

Всяка изследователска статия [1] се състои от няколко части. Съществуват формати на научни известия, които се различават от този модел, но това са редки и частни случаи. И така:

Abstract
Тук се пише накратко (около 200-250 думи) какво съдържа статията – какво и защо се изследва, как е изследвано, какво са резултатите и какво означават те. Само резюмето заедно със заглавието и авторите се показва в „научните търсачки“.

Introduction (Background)
Въведението съдържа базовата информация на изследването – какъв е проблемът, защо искаме да го изследваме, какво се знае досега по въпроса, как ще го изследваме и защо точно така, какви са работните хипотези…
Важен детайл на научната статия е, че всяко твърдение е подкрепено с reference (на български литература, ала звучи ужасно и затова масово се казва „референция“). Референциите могат да съдържат научни статии, книги, монографии, web-адреси и т.н. Не съм виждал сериозна научна статия, където референциите да не са предимно научни статии. Важното е друго – кажете ли нещо, трябва да посочите научно изследване, което го доказва/потвърждава. Така става много трудно да се лъже и спекулира. Осведомени източници, пожелали да останат анонимни не се приемат. „Соченият за протеин“ също е неприемливо. Нормално една научна статия от 6-10 страници има около 50 референции, които най-често се намират след текста.

Materials and Methods (Еxperimental)
Този раздел съдържа съдържа техническата информация за експеримента. Например как и какво сме синтезирали, какви методи за анализ сме използвали, какви статистически тестове сме приложили и т.н. Информацията е лаконична, но по правило напълно достатъчна, за да може всеки да повтори изцяло вашия експеримент. Ако ползвате чужди или стари методи, ги реферирате.

Results
Името казва всичко. Всички получени данни, спектри, снимки и т.н. са тук. В масовия случай и тази част от статията е доста техническа и лаконична.

Discussion
Тук се търси „истината“. Тук е и най-интересното – в интерпретацията на резултатите. Какво засягат, какво значат, за какво могат да послужат? Ако искате да спекулирате, пак тук му е мястото. Уви, отново всичко трябва да е с референции и затова много-много спекулации „не минават“. И все пак, вдъхновението обикновено намира място в този раздел.

Conclusions
Изводите сбито и накратко. Без никакви спекулации и разсъждения. Без никаква нова информация и затова без референции.

Acknowledgments
Благодарности към хората, които са ви помогнали за изследването с някаква конкретна дейност. Например са ви снели спектри или са ви редактирали ръкописа. Тук се посочва и кой е финансирал изследването, ако има такъв. В масовия случай има.

References
1. Научна статия за онагледяване.

Източник на статията: http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=464130
Автор: Явор Пекунов

Коментар: Тази структура е полезна за създаването на всякакви произведения в сферата и на образованието, поради което е й препечатена в този блог.

Написано
на сряда, септември 16th, 2009 at 11:30 публикувана в Статии.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.