Трифон Зарезан в Лясковец

2
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

ПРОГРАМА

Дата: 13.02.2016

Престой: Двудневна

Цена: 99 лв.

1 ден:13.02.2016г. СОФИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО- ЛЯСКОВЕЦ
Отпътуване в 7.00ч. от пл. Сточна гара по маршрут София-Велико Търново. Единственият град, който два пъти е столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след освобождението от Османско иго /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г. Възможност за посещение на крепостта “Царевец”, църквата „Св. 40 мъченици“, паметника на Асеневци, Музея с восъчните фигури ”Царевград Търнов” и  други. Свободно време за разходка по Самоводската чаршия, състояща се от тесни калдъръмени улички, отрупани с автентични работилници и дюкянчета на различни майстори.  Посещение на Лясковски манастир „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, построен през XII-XIVв. по времето на Второто българско царство, укривал въстаници, бягащи от турските потери. През 1874г. митрополит Иларион Макариополски отваря първата българска семинария в манастира, която продължава да съществува до 1885г. Отпътуване за района на гр. Лясковец. Името на града произлиза от дървото леска или лешник, което е било характерно за региона в миналото, но сега се срещат само отделни единици. Първоначалното звучене на името е Лясковица и по-късно преминава в Лясковец. В град Лясковец се намира единственият по рода си Музей на гурбетчийското градинарство, разположен в най-атрактивната част на града – „Ланджов двор“, в красива стара къща – паметник на културата от Възрожденската епоха. Музеят разполага с музейна сбирка, аранжиран вътрешен двор, в който са пресъздадени с подходящи експонати традиционни дейности за района. – настаняване в хотела. Свободно време за почивка. Вечеря с DJ, томбола, много изненади и танци.

2 ден 14.02.2016г.  ЛЯСКОВЕЦ – ЦЕРОВА КОРИЯ- АРБАНАСИ-  СОФИЯ
 
Закуска. Една друга интересна традиция, практикуваща се и до днес в района е Зарязване на лозето. Запознаване с местен автентичен ритуал по зарязването на лозята в масивите на с.Церова кория. Тук ще имаме възможноста да се включим в конкурс – дегустация за най-добро вино. След приключване на ритуала – Отпътуване за с. Арбанаси. Гледано отдалеч, Арбанаси прилича по-скоро на старинен град, съставен от отделни малки крепости. Оцелелите до днес старинни къщи замайват с невероятната си архитектура и пищните си украси от дърворезба и ковано желязо. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване за град София в късния следобяд. Пристигане в град София вечерта.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

1 Нощувка +1 закуска + 1вечеря в хотел *** в района на гр. Лясковец;

Фолклорна програма по зарязване на лозето;

Туристическа обиколка на гр. Лясковец и с. Арбанаси;

Посещение на гр. Велико Търново;

Екскурзоводско обслужване;

Туристическа застраховка.

Цената не включва:

Разходи от личен характер;

Входни такси за посещаваните обекти.

Отстъпки:

настаняванeна дете до 2 години  с двама възрастни – безплатно;

настаняване на дете от 2 до 12 години –минус 20 лв.

Доплащане:

настаняване в единична стая  – плюс 25лв.

Забележки:

Минимален брой туристи : 40 човека;        

Необходим депозит при резервация : 50% от пакетната цена;

Доплащане 10 дни преди датата на отпътуване;

Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията.

ТO има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 13160153070000031/05.11.2015 на ЗАД „Алианц България“ – гр. София, бул. Княз Ал. Дондуков №59, ЕИК 040638060, тел. +359 2 930 23 55
Застраховка „Отмяна на пътуване“ се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД „Армеец.