Почина Мустафа Коч – най-богатият гурчин

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

IN MEMORIAM
Почина Мустафа Коч – най-богатият гурчин
Коч е починал на 56-годишна възраст в Истанбул след сърдечен удар

21 Януари 2016 17:18
0

принтирай

|

текст

 

Почина най-прочутият турски индустриалец – Мустафа Коч. Той е председател на съвета на директорите на „Коч Холдинг“.Коч е починал на 56-годишна възраст в Истанбул след сърдечен удар. Инфарктът е настъпил тази сутрин, докато той е спортувал в дома си. Милиардерът бил откаран в обществената болника „Бейкоз“, където в продължение на 45 минути му е оказана кардио-пулмонарна първа помощ (спешна процедура на сърдечен масаж и изкуствено дишане). Лекарите са се  борили за живота му 4 часа, но не успели да съживят сърцето му.

Коч е бил докаран в болницата в 08.10 ч. тази сутрин – 15 минути след като е повикана спешна помощ. Първа помощ му е оказана от неговия личен бодигард и треньор, но състоянието му било много тежко. Състоянието му се влошило още повече и той бил откаран с хеликопте в „Американската болница“, която е собственост на неговия холидинг. Лекарите са се  борили за живота му 4 часа, но не успели да съживят сърцето му. Директорът на болницата Елхан Булунчу съобщил за смъртта му в 15.00 ч.  

Мустафа Коч имал проблеми със сърцето заради наднорменото си тегло и през последните месеци изпълнявал ръкавна гастректомия и изгубил 40 кг. Освен това той е имал сърдечна операция за поставяне на байпас през 2002, извършена в американска болница. Тогава било установено, че три от вените, които стигат до сърцето, са били запушени.

Погребението му ще се състои на 24 януари на семейното гробище в Истанбул.

Семейството на Коч се счита за едно от най-богатите. „Коч холдинг” е един от най-големите в Турция с няколко десетки фирми. Сред тях са банки, финансови компании, фабрики за производство на битова техника, автомобилни заводи, корабостроителница, туристически агенции, търговски вериги.

Мустафа Коч бе най-големият син на милиардера Мустафа Рахми Коч. След като наследи баща ки през 2003 той управлява Коч Холдинг“, в който влизат 113 компании с 90 000 служители, 14 000 дилъри. Компанията се нарежда на 341-о място сред най-големите компании в света и е единствената в класацията на Fortune 500.Историята на холдинга започва през 1920 г. в Анкара. Негов основател е Вехби Коч, известен филантроп, инвеститор и колекционер, който започнал дейността в сферата на търговията.Мустафа Коч е роден през 1960 г. и на 24 –годишна възраст след завършване на университета „Джордж Вашингтон” в САЩ, започва да гради кариерата си в бизнеса. Той е почетен председател на Асоциацията на индустриалците и предприемачите в Турция, член на Съвета по външноикономически отношения на Турция, почетен консул на Финландия в Истанбул. Коч е бил в състава и на международния консултативен съвет на JP Morgan и Rolls-Royce.От 2003 г. той заема поста председател на Управителния съвет „Коч холдинг“.