Приятел на принц Уилям почина при мисия в Антарктида | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕКСПЕДИЦИЯ
Приятел на принц Уилям почина при мисия в Антарктида
Хенри Уорсли бил изпратен от престолонаследника със задача да събира благотворителни дарения за своя Endeavour Fund

25 Януари 2016 12:58
0

принтирай

|

текст

Приятел на Херцога на Кеймбридж принц Уйлям почина в болница в Чили при опита си да прекоси в самотен преход Антарктида като част от благотворителна мисия – съобщава в. Times.

Хенри Уорсли (55) бил откаран спешно в чилийска болница и бил подложен на животоспасяваща операция след като получил бактериален перитонит само на 60 км от крайната цел на мисията.

Принц Уйлям, който бе патрон на благотворителната експедиция сподели, че се чувства „изключително горд от подвига на бившия командос от SAS, който успял да събере досега за Endeavour Fund – част от благотворителната фондация Duke’s Royal Foundation сумата от £100 000.

Мисията на Хенри Уорсли била изключително амбициозна: да тръгне по стъпките и да завърши експедицията на своя герой Ърнест Шекълтън, който не успял преди 100 ходини при прехода си през 1916 г.

Вдовицата на Уорсли Джоана сподели за Times: „Съпругът ми е починал в резултат на тотален отказ на органите и въпреки усилията на лекарите от Clinica Magallanes в Пунта Аренас в Чили не е могъл да бъде върнат към живота. Но той успя да осъществи мечтата на Шекълтън за самотния преход през Антарктида и да събере £100 000  за фонда Endeavour Fund, като осъществи първото самотно прекосяване на Антарктида“.

Джоана Уорсли съобщи, че реалната сума, която съпругът й успял да събере като дарение е  точно £106 773.“

Последната снимка на Уорсли, изпратена от Антарктида
–––––––––––––-

Херцогът на Кеймбридж коментира смъртта на совя приятел така: „Хари и аз сме изключително опечалени от новината за загубата на Хенри Уорсли. Той бе човек с огромен кураж и решимост и ние сме горди, че той бе част от нас“. 

Загубихме приятел, но той ще продължи да бъде източник на вдъхновение за всички нас, особено да онези, които ще намерят подкрепа от средствата, събрани в Endeavour Fund.“Ще се погрижим неговото семейство да получи подкрепа и съчувствие в този толкова труден момент“. 

Принц Уилям съкрушен научава новината за смъртта на своя пратеник в Антарктида
–––––––––––––––

Хенри Уорсли пристигнал в Антарктида през ноември и веднага се отправил на самотната мисия, която включвала самотен преход от 1469 км. Той бил екипиран много добре от Antarctic Logistics & Expeditions (ALE) и всичко преминавало отлично до последния етап от експедицията, където той се почувствал зле. Макар че бил спасен навреме, Хенри Уорсли страдал от дехидратация и изтощение. Веднага е откаран с хеликоптер до болницата в Пунта Аренас, където му открили и вирусен перитонит..

Хенри Уорсли пристигнал в Антарктида през ноември и веднага се отправил на самотната мисия, която включвала самотен преход от 1469 км. Той бил екипиран много добре от Antarctic Logistics & Expeditions (ALE) и всичко преминавало отлично до последния етап от експедицията, където той се почувствал зле. Макар че бил спасен навреме, Хенри Уорсли страдал от дехидратация и изтощение. Веднага е откаран с хеликоптер до болницата в Пунта Аренас, където му открили и вирусен перитонит.

Подполковникът от запаса от специалните части на британската армия оставя жена и две деца – Макс и Алиша.
Той оставил последното си послание:“Предприех това пътуване в опит да завърша първия в историята самотен преход на Антарктида – предизвикателство, което никой преди това не е успявал да преодолее.
 

Но по-важното е, че с тази мисия ще събера средства за Endeavour Fund, които ще отидат за подпомагане рехабилитацията на войници от британската армия, получили наранявания при изпълнение на мисии в различни краища на земята. Като офицер от кариерата, служил честно в продължение на 36 години, то ще бъде моят скромен принос и моят дан към онези, които не са били толкова щастливи като мен“.

За 71 дни подполковник от резерва Уорсли изминал точно 1448 км и силите му не стигнали тъкмо на финалната права на прехода.