11 бизнеса с брилянтни глобални маркетингови стратегии (Част 1)

3
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Глобалното присъствие е възможно за всеки бизнес с креативна стратегия и разбиране за световните пазари. За да ви покажем как изглеждат добрите глобални маркетингови стратегии, събрахме за Вас лист от известни брандове, които определено са на върха на рекламната вълна. Ако търсите вдъхновение за популяризацията и присъствието на вашия бизнес, можете да разгледате тези 11 примера за успешни компании:

1.      Red Bull

Австрийската компания Red Bull върши толкова добра работа с глобалния си маркетинг, че много американци (а и не само) си мислят, че брандът всъщност е местен. Как? Една от най-успешните тактики е, че хостват екстремни спортове по цял свят. От Red Bull Indianapolis Grand Prix през  Red Bull Air Race в Англия, до Red Bull Soap Box в Йордания,  Red Bull Soap Box  и Red Bull Fragments в България – мощната маркетингова стратегия на марката популяризира компанията по целия свят.

Освен събитията, които Red Bull организират, самата опаковка на енергийната напитка играе особено важна роля за успеха им. „Ред Бул наистина изглежда като продукт на глобалната икономика. Не прилича на стандартните американски напитки в 12-унциево кенче, не се продава в бутилка и няма топографски изглеждащ надпис като Кока Кола и Пепси. Изглежда европейски, изглежда азиатски. Това има значение“ – Нанси Коен – професор в Harvard Business School 

2.       Airbnb

  Airbnb е общност от хора, които регистрират и резервират места по цял свят с помощта на онлайн платформа. Компанията е създадена през 2008-ма година в Сан Франциско, Калифорния.

От тогава до днес, компанията е нарастната до милион и половина  регистрирани места в повече от 34 000 града по целия свят. Кое създава този толкова експлозивен успех? Социалната медия. През януари месец 2015 година, Airbnb пуска маркетингова кампания изцяло с помощта на средствата на социалната медия  в лицето на един единствен таг във Facebook – #OneLessStranger. Компанията обяснява тази кампания като „социален експеримент“. Airbnb се обръща към потребителите с призив за приютяване на пътуващи от цял свят. Всеки, който е приютил пътник заснема кратко клипче с госта си и го споделя като пише въпросния хаштаг. Само 3 седмици след стартирането на този експеримент, над 3 милиона хора по цял свят публикуват подобни клипове с послания и използвайки хаштага.

3.       Dunkin Donuts

  Факт. Националният ден на поничките е на 2-ри юни. Не го пропускайте! С около 3100 магазина по цял свят в повече от 30 страни извън САЩ, Dunkin Donuts еволюира менюто си, за да задоволи сладките вкусове на своите клиенти в глобален мащаб.

От  Korea’s Grapefruit Coolata през Lebanon’s Mango Chocolate Donut до Russia’s Dunclairs, ясно е, че Dunkin Donuts изобщо не се притеснява да отговори на културните различния , напротив! Успява да се превърне в глобален пример за социално международно присъствие.

4.       Domino’s

Подобно на Dunkin Donuts, Доминос слага приоритет върху персонализацията на менютата като инструмент за по-голям международен интерес. „Хубавото на пицата е, че хлябът, соса и сиренето вървят като база практически навсякъде. Изключение е може би Китай, където сиренето не беше голяма част от менюто им.. до скоро.“ – обяснява изпълнителният директор Патрик Дойл. Той казва още – „Лесно е и да сменяш съставките от пазар на пазар. В Азия върви морската храна, в Индия – кърито. Но половината от тях са стандартни за целия свят.“ Разбирайки добре персоналните предпочитания на различните пазари, Доминос успява да достави възможно най-доброто на своите клиенти и то съвсем  успешно!

5.      World Wildlife Foundation

WWF успя да привлече успешно вниманието към тях с т.нар. Час на земята – доброволческа инициатива, в която всички участници изгасят осветлението си, за да покажат колко лесно може човек да допринесе за битката с промените в климата.

В скандинавските държави, като Норвегия, съществуват изключително екстремни часове на дневна светлина при различните сезони, което прави страната  абсолютен кандидат за WWF Blackout кампанията. Използвайки дигиталната агенция Mobiento, неправителствената организация публикува банери, за да промотира Часът на Земята. С едно докосване на банера, той се изгася, а с едно бавно приплъзване разкрива броенето  до датата и часа. Този банер успява да привлече вниманието на близо милион импресии и печели награда за най-креативна и успешна маркетингова кампания за 2012-та година.    

6.      Nike

Nike успешно успява да задържи международното си присъствие благодарение на много значими спонсорства и дългосрочни връзки с компании и клубове като Манчестър Юнайтед например. Друга много печеливша стъпка бе онлайн платформата за създаване на персонализирани модели маратонки и обувки – Nike ID. Несъмнено по този начин претопиха различията във вкуса на международните пазари.

Добрата маркетингова стратегия несъмнено е ключов момент за интернационализацията на пазарите. Специални събития, онлайн маркетинг, социални медии, спонсорства и нестандартни решения – всичко е от значение за запазването на ключова международна позиция.  Скоро очаквайте следващите брилянтни маркетингови решения.