В снимки: Трогателни и забавни моменти от наградите „Оскар 2016“

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Шеги, но и сериозни послания от сцената на 88-ите Академични награди

Леонардо ДиКаприо – едва на 41, но с 25-годишна кариера зад гърба си, – взе първия си „Оскар“ след пет други номинации.

Той беше предизвестен победител, след като обра всички други възможни актьорски награди за „Завръщането“, но триумфът му в категорията за главна мъжка роля се превърна в един от емблематичните моменти от церемонията.

Виж още: Журналистите надвиха траперите, но „Лудият Макс 4“ взе най-много „Оскари“

В благодарствената си реч той спомена не само режисьорите, с които е работил, и но се изяви и като посланик на ООН за климатичните промени, като призова „да подкрепим лидерите по света, които защитават интересите не на големите замърсители, а отстояват интересите на цялото човечество и коренното население, милиардите онеправдани хора, децата на нашите деца и онези, чийто глас бива заглушаван от политиката на алчност“.

Това е най-голямата заплаха пред целия човешки род, срещу която трябва да се обединим незабавно, напомни той и заключи: „Нека не приемаме планетата за даденост, както и аз не приемам тази удивителна статуетка за даденост.

На червения килим преди този върхов момент го придружаваше старата му приятелка Кейт Уинслет, с която са се снимали в „Титаник“ и „Пътят на промените“. Дори партньорът й от „Стив Джобс“ Майкъл Фасбендър нямаше шанс пред фаворита Лео…

Виж още: Да бъдеш себе си, или Най-нестандартният тоалет на „Оскарите“

Друг умилителен момент от вечерта беше свързан с най-младите участници в шоуто – 9-годишният Джейкъб Трембли от „Стая“ и ганаецът Абрахам Ата от Beasts of No Nation, на 14.

За да могат да достигнат микрофона и да обявят лауреата на „Оскар“ за късометражен филм, на децата се наложи да стъпят върху миниподиуми.

На 87, след пет други номинации и един почетен „Оскар“ през 2007 г., композиторът Енио Мориконе най-сетне получи и „Оскар“ за музика към филм – „Омразната осморка“ на Куентин Тарантино.

Лейди Гага изпя номинираната за „Оскар“ песен Til It Happens To You, заобиколена от жертви на изнасилване в студентските градчета, на които е посветена композицията на Даян Уорън от документалния филм The Hunting Ground.

Изпълнението анонсира от сцената лично вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който беше посрещнат със ставане на крака и се принуди да отклони аплодисментите с думите: „Аз съм най-неквалифицираният от присъстващите тук.“

Той напомни, че каузата против сексуалното насилие в колежанските среди се подкрепя и от президента Барак Обама.

Пакистанската журналистка и режисьорка Шармин Обаид Чиной, възпитаничка на Станфорд, получи втори „Оскар“ за късометражен документален филм с продукцията си за HBO A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Момиче в реката: Цената на прошката), посветен на т.нар. „убийства на честта“.

Като доказателство за силата на киното тя съобщи, че преди броени дни, след като е гледал филма й, пакистанският премиер е обещал да криминализира подобни случаи.

Предишната й статуетка през 2012 г. беше за Saving Face, който проследява работата на пластичен хирург, помагащ на жертви от заливане с киселина – също честа практика на саморазправа в Пакистан.

След Skyfall на Адел през 2012 г., „Оскар“ спечели и песента към следващия филм за Джеймс Бонд – „СПЕКТЪР“.

Writing’s On the Wall донесе статуетката на Сам Смит и съавтора му Джими Нейпс (вляво), а певецът се провъзгласи за първия открит гей, който получава наградата – и я посвети на ЛГБТ общността.

Героинята на Еди Редмейн в „Момичето от Дания“ не му донесе втори „Оскар“, но ден по-рано Мия Тейлър стана първият явно транссексуален актьор, удостоен с голяма филмова награда.

Поддържащата актриса от Tangerine (вляво) получи приза за независимо кино „Индипендънт спирит“, за който беше номинирана и нейната посестрима в главната женска роля Китана Кики Родригес.

И двете са били проститутки, подобно героинята на Джулия Робъртс в „Хубава жена“.

Широко коментираната тема за расовото многообразие в Холивуд беше засегната от мнозина, предимно в комедиен план. Към закачките се присъедини и Саша Барън Коен.

Той излезе на сцената заедно с Оливия Уайлд, но в своето алтер-его, белия рапър Али Джи, за да обяви, че представлява свои събратя като Уил Смит и Идрис Елба, както и черния тип от „Междузвездни войни“ – Дарт Вейдър.

 

Почетните „Оскари“ тази година бяха за актрисите Джина Роуландс и Деби Рейнолдс, както и за режисьора Спайк Лий, който получи статуетката си миналата есен, а сега бойкотира церемонията заради липсата на афроамериканци в тазгодишните номинации.

Водещият Крис Рок обаче се възползва максимално от темата за расовата дискриминация в Холивуд и обяви, че афроамериканци не са били номинирани поне 71 пъти в 88-годишната история на „Оскарите“ – само че тогава „имаше истински неща, за които да протестираме“.

Когато те изнасилват и линчуват, не те интересува кой е лауреатът за операторско майсторство, а ако баба ти виси обесена на дървото, не мислиш за най-добрия чуждестранен документален късометражен филм, отбеляза той със сарказъм във встъпителния си монолог.

Виж още: Спорът за черните актьори приключи

Не е справедливо Уил Смит да е толкова добър в Concussion и да не е номиниран, но не беше честно и че му платиха 20 млн. за „Този луд луд запад“, пошегува се още 51-годишният комик. Колегата му пропусна церемонията от солидарност с протеста на съпругата си Джейда Пинкет-Смит.

„Джейда да бойкотира „Оскарите“ е все едно аз да бойкотирам гащите на Риана – просто не съм поканен. Макар че ако ме поканят, не бих отказал…“, продължи водещият по адрес на семейство Смит.

На сцената за компенсация излязоха други афроамерикански звезди като Кевин Харт, Упи Голдбърг, Чадуик Боузман, Кери Уошингтън, Майкъл Б. Джордън, The Weeknd и Морган Фрийман, който обяви наградата за филм на годината.

Тв зрителите видяха на екрана и любими анимационни персонажи като миньоните, а 20-годишнината на „Играта на играчките“ беше отбелязана с диалог между Баз Светлинна година и каубоя Уди.

Силни емоции предизвика и появата на Анди Съркис, който връчи наградата за спецефекти. В знак на внимание преди излизането му на сцената беше пуснат видеоколаж, който припомни създаването на неговите прочути компютърно-генерирани образи от „Властелинът на пръстените“, „Кинг Конг“ и „Зората на Планетата на маймуните“,

Роботите от „Междузвездни войни“ Трипио, Арту-Диту и БибиЕйт също имаха участие в церемонията, за да припомнят, че композиторът на „Междузвездни войни“ Джон Уилямс е рекордьор, получил за „Силата се пробужда“ своята 50-а (!) номинация.