Невиждана прашна буря парализира живота в Сидни – Фактор НюзНевиждана прашна буря парализира живота в Сидни

26
Добави коментар
Earendil
Earendil

Прахът боядиса в оранжево най-големият град в Австралия, спря фериботи и самолети и превърна колите в “охлюви”

Най-силната от десетилетия прашна буря почти спря живота и съобщенията в най-големия град на Австралия, Сидни, днес, предава Associated Press. Заради забулилите небето тонове оранжев прах бях спрени фериботите, свързващи различните части на града и отменени част от полетите на международното летище в Сидни.

Пустинният прах бе разпръснат над мегаполиса и обширни райони на щата Нови Южен Уелс от мощен въздушен фронт, който освен, че боядиса всичко в оранжево, спря работата на рудодобивните предприятия и създаде сериозна заплаха за здравето на хората, допълва Reuters.

Заради лошата видимост международното летище в Сидми временно отмени кацанията и излитанията на пътнически самолети, като някои от международните полети бяха пренасочвани към Мелбърн и други австралийски летища, а три самолета, пристигащи в Сидни от Нова Зеландия, бяха принудени да се върнат в първоначалните си дестинации, обяви авиокомпанията Air New Zealand.

След като бурята парализира за часове и целия крайбрежен воден транспорт, пътната полиция на свой ред призова шофьорите на автомобили да се движат с минимална скорост и максимално внимание по улиците и магистралите, където на места видимостта е броени метри.

Службата за спешна медицинска помощ на Сидни само за часове получила над 250 сигнала за хора с проблеми с дишането, а Министерството на здравеопазването на щата Нови Южен Уелс призова всички деца, възрастни хора, бременни жени и пациенти със сърдечносъдови и белодробни заболявания като астма и др. да не излизат днес от вкъщи.

Представители на здравните власти в Сидни уточниха, че според стандарта за качество на въздух и допустими замърсявания на Нови Южен Уелс, нивата на замърсяване с прахови частици в мегаполиса е достигнало 4,164 пункта при максимално допустими безопасни нива от 200 пункта. 

Прашните бури са изключително рядко за Сидни явление, като метеоролозите се надяват стихията да отслаби хватката си над града до края на деня, когато се очаква ветровете да отслабнат и въздуха постепенно да започне да се прочиства.

Прахът от западните пустини се простря нависоко във въздуха над Сидни и останалите източни части на Нови Южен Уелс през нощта на вторник срещу сряда.

Дъждът вече започна да прочиства въздуха в района на Тамуърт (Tamworth) на около 305 км. северно от Сидни, но създаде друг проблем. Местни жители посочват, че от небето буквално вали оренжева кал, която се слепва по колите, чийто чистачки са почти безсилни срещу “тинята”.

Прашната буря не бе единствената изненада, която природата спретна на жителите на Нови Южен Уелс. Тази нощ наред с буреносния вятър, над някои части на щата падна и градушка с размерите на топки за крикет, която потроши стъклата на автомобилите и жилищата.

Август, който в южното полукълбо е зимен месец, през тази година в Австралия е необичайно топъл, като продължителното засушаване дори предизвика серия от горски пожари в щата Куинсленд. В щата Виктория пък проължават проливните валежи, които може да предизвикат и наводнение. Като за капак, там бяха усетени и няколко подземни труса с магнитуд 2-3 степен по Скалата на Рихнер, но до по-силно земетресение за щастие не се стигна.