/Не/възможна ли е реформа в МВР?

3
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие законопроекта за реформи в МВР на редовно заседание в сряда. Само представителите на ГЕРБ гласуваха “за”, тримата представители на БСП бяха против, а всички останали се въздържаха.  Председателят на комисията Цветан Цветанов гласува “за” промените, определи предложенията като много добри, но заяви, че те не покривали очакванията на обществото и предварително заявеното от министерството. По думите му начинът и формата на представяне на проектозакона будели недоумение поради липсата на комуникация между институциите. Само вътрешната комисия инициирала подобни дебати.

След края на заседанието вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че не вижда грешката в себе си. Тя коментира, че е следвала заложени в предишния закон принципи. Според нея причините законопроектът да не получи подкрепа са политически. Освен това тя намира, че членовете на вътрешната комисия не са разбрали идеята на реформите, които предлагат изцяло нов метод на работа.

“Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха вчера в дебатите, изразиха своето мнение“, заяви днес председателят на Комисията Цветан Цветанов. “Секторът за сигурност трябва да има своята устойчивост, своята прогнозируемост, че за тези служители, които постъпват на работа, няма всяка година да се променя законът и условията, по които са назначени“, допълни той. Според него няма никаква пречка законопроектът да влезе за обсъждане в пленарната зала, но са нужни корекции преди второто четене.

Бившият председател на Вътрешната комисия – ген. Атанас Атанасов, пък призова премиера Борисов да да оттегли промените в закона за МВР, за да не претърпят фиаско и в пленарната зала. “В МВР има тежки системни проблеми по вътрешната организация на работа и противодействие на престъпността, има тежки проблеми по отношение разполагането на силите и средствата с оглед на оперативната обстановка. Явно професионалното ръководство изобщо не е на мястото си“, заяви Атанасов.

Реакцията на министър-председателя Бойко Борисов относно отхвърления на Комисия законопроект за реформа в МВР не закъсня. “Ще намеря време през тези дни да говоря с нашите партньори. Когато трябва да подкрепим желание на Реформаторския блок, ние го правим. Изведнъж те се дърпат за нещо, което е резонно и правилно. Защо трябва да са против тези, които са полицаи навън, пожарникари, граничари, както и тези, които са на терен да са първа категория, да носят рисковете? Каква е разликата от служителите в пресцентъра на МВР, които са първа категория, с онези от останалите пресцентрове, които са трета категория?“, попита Борисов и предупреди: “Да не стане така, че ако има предсрочни избори, от тези които са в парламента, никой да не остане там.“

Как 16-те най-четени медии (според Gemius) отразиха отхвърлените промени в МВР и реакциите по темата, вижте в таблицата. Бламирана ли е реформата, възможни ли са промени изобщо, неразбрано ли е ръководството на МВР от свои и чужди или темата се преекспонира? Преценете сами:

Заглавия: “Управляващото мнозинство изостави Бъчварова за реформите в МВР”

“Цветан Цветанов: Няма бламиране на Бъчварова”

Цитат: “Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство изостави вътрешния министър Румяна Бъчварова. Едва 6 от членовете на ресорната комисия бяха „за”, „против” се обявиха трима и 7 се въздържаха.” След като стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е бламирана от управляващото мнозинство самата тя коментира, че с това решение законопроектът за МВР няма да стигне до зала. Тя не намира свои грешки за това, че законът не успя да мине в комисия.

“Категорично вчерашното връщане на законопроекта на МВР на министър Бъчварова не е бламиране. Всички, които участваха в комисията, изразиха принципни становища, нямаше политика, а отговорно отношение. По важно за мен е да бъдат чути всички мнения, което е нужно, за да се постигне устойчивост в сектора. “

Автор: Гергана Танева

Заглавие: “Цветан Цветанов: В забележките към закона за МВР няма никаква политика”

Цитат: “Ще го подкрепим на първо четене и след това ще направим промените, които събират консенсус.  Всички, които познават сектор сигурност, са обезпокоени, че за предложените текстове няма консенсус. С болка констатирам, че не можем да постигнем диалог, който да е продуктивен за всички.”

Заглавие: “Управляващите бламираха Бъчварова за МВР закона”

Цитат: “След като стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е бламирана от управляващото мнозинство самата тя коментира, че с това решение законопроектът за МВР няма да стигне до зала. Тя посочи, че не намира свои грешки за това, че законът не успя да мине в комисия. „Следвала съм принципите от предишния закон”, каза Бъчварова.”

Заглавия: “Вътрешната комисия не прие закона на Бъчварова за МВР”

“Депутат призова Борисов да изтегли промените в Закона за МВР”

Цитати: “Някои партии правят реформи, други ги спират”, коментира Румяна Бъчварова. Тя посочи, че нейният проект не отричал закона “Цветанов”, а го доразвивал. “По-добре да се опиташ да направиш нещо, отколкото нищо да не правиш”, убедена е още тя. Бъчварова настоя за подкрепа за закона, за да може МВР да се модернизира и да има по-добри резултати.”

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов призова премиера Бойко Борисов да изтегли промените в Закона за МВР, които не минаха през парламентарната комисия. Той коментира пред БНР, че това е бламиране на реформата на Бъчварова. И отправи критики към проекта. “Не можеш да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив да бъде “ще намалим възнаграждението на полицаите, ще им намалим заплатите”. Това е абсурдно. В този законопроект се предвижда да се прехвърлят много големи кадрови правомощия на главния секретар на МВР. Работата на главния секретар е да организира операциите по борбата с престъпността, а не да се занимава с кадрови въпроси”. Междувременно председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов заяви, че не пречи измененията да минат през зала, но между двете четения трябва да има промени.”

Автори: Мануел Насименто, Десислава Димитрова

Заглавие: “Реформата в МВР спряна още на първо четене в ресорната комисия”

Цитат: “Така реформата в МВР е на път да се провали. Тя предвижда изваждането на административните дейности в отделно държавно предприятие и 12 вместо 20 заплати при пенсиониране за полицаите, които се назначават след 2016 г., срещу което протестираха синдикатите в МВР. Да не се дестабилизира още повече системата в момент, в който сигурността в Европа и у нас е от изключително значение – така ресорните депутати мотивираха защо структурните промени трябва да се отложат. Според Бъчварова те ще направят системата по-гъвкава. Тя положила всички усилия да обясни реформите, но депутатите не я разбрали. На заседанието министърката била критикувана от шефа на комисията и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за липсата на комуникация между МВР и комисията. Според него предложенията за реформа в силовото министерство са добри, но не оправдавали докрай очакванията на обществото.”

Заглавия: “Мнозинството бламира Бъчварова – комисията не прие промените в Закона за МВР”

“Бъчварова: Вътрешната комисия не разбра новия закон, затова не го прие”

“Цветанов: Не бламираме Бъчварова”

Цитати: “Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство не подкрепи вътрешния министър Румяна Бъчварова. Едва 6 от членовете на ресорната комисия бяха „за”, „против” се обявиха трима и 7 се въздържаха.”

“Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи причините за отхвърлянето на законопроекта за МВР от вътрешната комисия като политически. По думите й депутатите не са разбрали идеята на реформите. “Много трудно е да разбереш нов подход, тогава когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин не можеш да приемеш новия подход и това доказва, че МВР има нужда от нов подход”, заяви тя пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.”

“Цветанов заяви, че това не е бламиране. Той посочи, че всички, които са участвали в процеса на обсъждането на промените, са изразили своите принципни становища. “Мога да кажа, че както в изслушването, което беше преди седмица и съвместното заседание, което направихме, както на вътрешна, така и на комисията за контрол на службите, нямаше никаква политика. Тогава благодарих дори на опозицията за отговорното отношение”, подчерта Цветанов.”

Автор: Ивайло Анев, Десислава Любомирова

Заглавие: “Вътрешната комисия в парламента отхвърли законопроекта на Бъчварова”

“Цветанов отрече ГЕРБ да бламират вътрешния министър”

Цитати: “Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство изостави вътрешния министър Румяна Бъчварова.Едва 6 от членовете на ресорната комисия бяха “за”, “против” се обявиха трима и 7 се въздържаха. Бъчварова коментира, че с това решение законопроектът за МВР няма да стигне до зала. Тя не намира свои грешки за това, че законът не успя да мине в комисия.”

“Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха в процеса вчера, изразиха своите принципни становища. Както беше в изслушването преди седмица и съвместното заседание, което направихме на Вътрешната комисия и на тази за контрол на службите, нямаше никаква политика. Тогавашното заседание беше закрито и аз благодарих дори и на опозицията, че имахме изключително отговорно отношение към всичко, което се дискутираше и всеки имаше възможност да зададе своите въпроси по тревогите, които има за себе си или това, което е усетил като експертиза”, заяви Цветанов.”

Автори: Деа Манолова, Виктория Ташкова

Заглавия: “Вътрешната комисия отхвърли законопроекта на Бъчварова за реформите в МВР”

“Румяна Бъчварова: Вътрешната комисия не разбра новия закон, затова не го прие”

“Атанасов призова премиера да оттегли промените в закона за МВР, за да не претърпят фиаско и в пленарната зала”

“Цветанов за отхвърлените промени в закона за МВР: Това не е бламиране”

Цитати: Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие законопроекта за реформи в МВР. Само представителите на ГЕРБ гласуваха “за”, тримата представители на БСП бяха против, а всички останали се въздържаха.

“Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи причините за отхвърлянето на законопроекта за МВР от вътрешната комисия като политически. По думите й депутатите не са разбрали идеята на реформите. “Много трудно е да разбереш нов подход, тогава когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин не можеш да приемеш новия подход и това доказва, че МВР има нужда от нов подход”, заяви тя пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.”

“Бившият шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (Реформаторски блок – ДСБ) призова премиерът да оттегли отхвърлените на първо четене вчера от комисията промени в закона за МВР. Аргументите, които вчера бяха изразени от голяма част от членовете на комисията, са много солидни и не би било разумно този законопроект да претърпи фиаско и в пленарната зала, коментира пред журналисти Атанасов. Според него така ръководството на МВР и експертите ще могат да обмислят аргументите на депутатите и да инициират евентуално нови промени.”

“Цветанов коментира, че допълнителният пакет от 12 дни отпуска може да бъде отрязан, но основният – 30 дни отпуска, може да остане. Трябвало обаче да се блокира многократното натрупване на отпуски. “Защото при разговори, които съм имал с редови служители, те казват, че това е предимно с натрупването при ръководните кадри”, посочи той. “Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не има някакъв конфликт, прави се не знам си какво. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават, и познават добре системата за сигурност”, обърна се той към журналистите.”

Автори: Лиляна Шапкаджиева, Биляна Рилска

Заглавия: “Вътрешната комисия в парламента отхвърли законопроекта на Румяна Бъчварова”

“Връщането на Закона за МВР не е бламиране на Румяна Бъчварова, смята Цветан Цветанов”

Цитати: “По този начин реформата в МВР не може да се осъществи”

“Моля ви само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не вече има някакъв конфликт. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават и познават добре системата за сигурност.  Защото вчера поне никой не може да обвини и ген. Атанасов, и господин Мерджанов, и господин Белемезов, и господин Хайтов и всички останали народни представители, които изразиха мненията си и те бяха с тревожност, а не с това да не бъдат разбрани от министъра на вътрешните работи и в тази посока, говорейки пред вас, говоря с болка за това, че не можем да постигнем този диалог, който смятам, че е продуктивен за всички”.

Заглавие: “Вътрешната комисия в НС отхвърли законопроекта на министър Бъчварова”

Заглавие: “Така готвената реформа в системата засега няма да се осъществи. “За” гласуваха само 6 души, представители на ГЕРБ, останалите бяха “въздържал се” и “против”. Предложенията за промени на вътрешния министър предизвикаха вълна от недоволство и протести на служители на реда.”

Автор: Мая Йорданова

Заглавия: “Комисията на Цветанов бламира реформата на Бъчварова”

“Цветанов разкритикува реформата на Бъчварова”

“Борисов заговори за предсрочни избори”

Цитати: “Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента не прие на първо четене промените в Закона за МВР, който е част от реформата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.”

“Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов разкритикува реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той заяви, че при вчерашното бламиране на промените в Закона за МВР са се чули “достатъчно добри аргументи” срещу предложенията. Той коментира, че вчерашното гласуване не е било бламиране, а просто “всички, които участваха вчера в дебатите, изразиха своето мнение”. Ген. Атанас Атанасов пък призова премиерът да оттегли промените в Закона за МВР преди внасянето им в зала, за да не претърпи същото фиаско както вчера във вътрешната комисия към парламента.”

“Премиерът Бойко Борисов заговори за предсрочни избори в контекста на бламираната реформа в МВР.Според Борисов „реформата е сложно нещо” и срещу нея винаги има съпротива. Той обеща да разговаря с депутатите от Реформаторския блок, които посочи като основни виновници за бламиране на реформата. “Когато трябва да подкрепим желание на Реформаторския блок, ние го правим. Изведнъж те се дърпат за нещо, което е резонно и правилно”, обясни Борисов и заплаши: “Да не стане така, че ако има предсрочни избори, от тези които са в парламента, никой да не остане там?”

Заглавия: “ГЕРБ vs. Бъчварова: 587 209 натрупани дни отпуск? Да, но…Не трябвало да се реже отпуската на полицаите, нужни били правила”

“Престъпност, кадруване… Леви и десни vs. Бъчварова”

“Борисов до партньорите във властта: Чантаджиите ли пазите?”

Цитати: “На заседание на вътрешната комисия в сряда депутатите отхвърлиха проекта на Бъчварова и така сложиха под въпрос реформата й в сектора. “Допълнителният отпуск до 12 дни може да бъде премахнат, но основният пакет 30 дни смятаме, че не е проблем да остане”, обясни Цветанов днес. Според него може да се направи механизъм с правна регламентация, който да не позволява многократното натрупване на неизползваните годишни платени отпуски. “Например две-три години да я използваш, а след това да не можеш да я натрупваш”, предложи той.

“И ГЕРБ разкритикува проекта за реформа на министъра”

“Премиерът се ядоса от липсата на подкрепа за реформата в МВР”

Автори: Вера К. Александрова, Веселина Йорданова

Заглавие: “Връщането на Закона за МВР не е бламиране на Бъчварова”

Цитат: “Според председателя на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов вчерашното връщане на Закона за МВР не означава бламиране на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това стана ясно от изявление на Цветан Цветанов. Факти.бг припомня, че вчера ресорната комисия в парламента отхвърли законопроекта на министър Румяна Бъчварова, който предвиждаше преструктуриране на ведомството и орязване на социалния пакет на полицаите. Цветанов заяви, че не става въпрос за никакво бламиране, а за чиста загриженост за МВР. Затова законът вероятно ще мине на първо четене през пленарната зала. След това обаче ще бъде тотално променен, така че социалните привилегии на служителите в МВР да не бъдат засягани и структурата на ведомството да остане същата.

Автор: Анжелина Димитрова

Заглавия: “НС отхвърли реформата на Бъчварова в МВР. Тя: Депутатите не ме разбират”

“Цветанов опровергава Бъчварова: Нямаше никаква политика в отхвърлянето на закона за МВР, може и да се приеме, ако влязат “разумни решения”

Цитати: “Много е трудно да разбереш един нов подход, когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин, е много трудно да приемеш нов подход – заяви Бъчварова – Обясних достатъчно добре смисъла на закона, но понякога не всеки разбира от квантова физика.” Бъчварова заяви още, че няма да подава оставка заради случая.  “За мен буди недоумение начинът и формата, по който беше подготвен и представен този законопроект – заяви в дебатите по проекта бившият вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов – Няма реална комуникация между МВР и вътрешна комисия. Аз и до ден-днешен не знам кой е предложил този законопроект. Аз смятам, че вие, г-жо Бъчварова, носите негативи, но за сметка на някой друг. Убеден съм, че в същността на този законопроект надали сте имали възможност да вникнете в дълбочина.”

“Мога да кажа, че както в изслушването, което беше преди седмица и съвместното заседание, което направихме, както на вътрешна, така и на комисията за контрол на службите, нямаше никаква политика”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за отхвърлянето на промените в Закона за МВР, предложени от вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

*Снимка: Агенция БГНЕС