Хилъри Клинтън на разпит от ФБР

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Кандидатката за президентския пост на САЩ Хилари Клинтън бе разпитана от Федералното бюро за разследване (ФБР) по случая за използването на личния й компютър за служебната преписка, докато е била държавен секретар на САЩ по външната политика.

Ник Мерил от предизборния щб на Хилари Клинтън заяви, че разпитът е продължил три часа и половина,  а самата Клинтън доброволно е отишла на него. Той дори нарече „събеседване“ въпросите на служители от ФБР и отговорите на Клинтън.

Кандидат президентката и предизбония й щаб твърдят, че става дума за банална проверка на случаи от периоза 2009 -2013 година. Но „действащи служители и лица в оставка от ФБР и Министерството на правосъдието се опитват да определят дали е било извършено престъпление“, отбеляза по-рано вестник „Вашингтон пост“.
Разпитът на Клинтън показва, че разследването навлиза във финалната фаза и скоро може да се очаква решение дали е било извършено наистина престъпление от Хилари Клинтън.

Два часа след като излезе от разпита по Foc News гръмна нов скандал, в който отново е замесена Хилъри Клинтън. Разследване не ТВ-канал разкри, че в в качеството на държавен секретар тя е е споделяла поверителна информация за финансова криза в Гърция.

Споделянето на информацията със странични лица е било от полза за зетя й, който оглавява инвестиционен фонд и се е специализирал върху операции по гръцкия дълг. Хилари Клинтън е кандидат президент на Демократическата партия.

Телевизията се позовава на разсекретената поредна порция служебна преписка на Клинтън по електронната поща. Според имейлите през 2012 година Клинтън като ръководителка на американската дипломация е разбрала по дипломатически канали какво смята да прави Германия с реструктурирането на гръцките дългове и споделила тези данни със Сидни Блументал. Той е консултант на благотворителния фонд “Бил и Хилари Клинтън“.

През същата 2012 година зетят им Марк Мезвински под егидата на своя хедж фонд Eaglevale Partnersи в комбина с банката Goldman Sachs („Голдмън сакс“) основал на Каймановите острови мрежа от финансови компании с активи от 325 млн. долара. Тези компании са водили активна игра на фондовата борса, надявайки се на рядко покачване стойността на дълговите задължения на Гърция. С други думи, благодарение на данните на държавния секретар те са могли да изкупуват евтино държавни бонове, а после да ги продават скъпо.

Телевизията обръща внимание, че ръководителката на Държавния департамент е споделила информацията и с мъжа си Бил Клинтън, което също е забранено, макар той да е бил президент на САЩ (1992-2000 г.)

Скандалът с електронната преписка на Хилари Клинтън се разрази през март миналата година. Тогава стана известно, че като външен министър тя е използвала личен, а не служебен компютър за решаването на служебни въпроси. Това предизвика недоумение във Вашингтон и даде възможност срещу нея да бъдат предявени обвинения в сериозно нарушаване на правилата за вътрешна безопасност.

Самата Клинтън по-рано призна, че не е трябвало да използва незащитен сървър за работата си. Тя обаче отрече да е изпращала секретна служебна информация. По-късно тя предаде на Държавния департамент цялата си служебна преписка (55 000 имейла), но махна личната си преписка от над 33 000 имейла, заради което пак бе подложена на остра критика.