4 лесни стъпки за почистване на пералня

1
Добави коментар
cleanhelp
cleanhelp

Замисляли ли сте се колко тежка работа върши вашата пералня – ежедневно от нея вадите свежи и ухаещо пране. Тя с помощта на праха за пране успява да премахне мръсотията и петната от дрехите, които са неизбежни, особено ако имате активен начин на живот или палави деца. Едва ли искате да си представите какво щеше да бъде, ако трябваше да правите всичко това на ръка. И начинът, по който ухаят току-що изпраните, чисти дрехи, трудно може да бъде заменен с друго.

Затова е желателно през определен период от време, да полагате грижи и да отделите време за почиствате на пералнята. Така ще бъдете по-спокойни за членовете на семейството ви, че наистина ще имат чисти и дезинфекцирани дрехи.

Един от основните проблеми, с които трябва да се справите с течение на времето е миризмата, която се появява, както и мухъла. Ако в един момент усетите, че има някаква такава миризма, то това е ясен признак, че е време да  почистите пералнята. По този начин тя ще бъде ефективна и ще продължи да работи както трябва, предоставяйки ви чисти и добре ухаещи дрехи.

 

4 лесни стъпки за почистване на пералня

Е, не е най-приятната работа на света, но се налага да я правите от време на време, за да може да запазите доброто състояние на вашата пералня, а и всъщност не отнема чак толкова много време и усилия.

Стъпка 1: Първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете инструкциите на пералнята – какво е позволено да се ползва при почистването й. Също така и как се разглобява, ако сте решили да направите нещата по-детайлно.

Стъпка 2: Започнете с почистването на малкото чекмедженце, в което поставяте праха за пране и омекотителя. След като сте прочели в инструкциите как може да го извадите, го потопете в топла вода и използвайте четка за зъби /така може да оползотворите още веднъж четката, на която й е дошло времето да бъде сменена/, за да отстраните каквито и да е остатъци от праха за пране и омекотителя. Ако се е появил и мухъл, добавете малко оцет или сода, за да може да дезинфекцирате. Изплакнете обилно с вода, подсушете и върнете частта обратно на мястото й.

Стъпка 3: Следва ред на вътрешността на пералнята, а именно да се погрижите и за барабана, за да изчезне съвсем появилата се неприятна миризма. Пуснете един пречистващ цикъл на пералнята, като това, което добавите вътре само чаша бял оцет. Това ще подейства достатъчно дезинфекциращо. След като завърши цикъла на пералнята, отворете я и оставете барабана да се проветри добре. Ако след това все още усещате някаква остатъчна миризма, може да повторите същата процедура с поставянето на оцет.

Стъпка 4: Накрая, за да направите едно завършено почистване на пералня, трябва да се погрижите и за гумените уплътнения, намиращи се между барабана и вратичката на пералнята. За тази цел вземете влажен парцал напоен с малко оцет, с който хубаво да ги избършете, като внимателно ги повдигате, за да се отделят от металната част на барабана и вие да може добре да огледате да няма някаква остатъчна мръсотия точно в тези скрити места. След това хубаво избършете и повърхността на пералнята като може да използвате сапунена вода.

С тези четири лесни стъпки, ще имате чиста пералня и свежо, ухаещо пране! Ако сте решили да почистите и хладилника, тук можете да прочетете повече.