Най-използваните подправки за готвене

32
Добави коментар
Mirela_Dikova
Mirela_Dikova

Кои са топ подправките които използвате в ежедневното си готвене. Ще Ви запознаем с няколко от най-използваните от нас подправки, като няма да претендираме дали са подредени по популярност и използване. Ще изключим от списъка и солта, защото тя е най-използвана и отпада от тази класация.

Чубрица – не може традиционна Българска гозба без тази подправка. Това едногодишно растение е познато още от римско време и има около 30 вида в рода си. Използва се за подправяне на ястия от меса и яхнии, като е основна съставка за кюфтета. Суши се на сянка, като запазва зеления си цвят, има лютив вкус и характерна миризма. Използва се освен за готвене и за билколечение.

Магданоз – подправка с богато съдържание на витамините С, К и А, богата на желязо. Тази средиземноморска подправка може да се използва както в пресен вид, така и изсушена. Подправката е най-често използвана както за салати, така и за овкусяване на супи и основни ястия. Използва се и като билка, която помага за сърдечно-съдови заболявания, очни заболявания, подобрява храносмилането и т.н.

Черен пипер – идва от Индия, като има в рода си зелен и бял пипер. Черния пипер е най-лютата подправка от рода си, незаменим аромат и вкус, подходящ за подправяне на ястия от месо, морска храна и зеленчуци, в не редки случаи се използва и за напитки. Стимулира вкусовите центрове, богат е на антиоксиданти и има ентибактериално действие. Въпреки, че е много употрябавана подправака, има и странични действия които пречат, като дразнене на лигавицата и т.н. В някои диети за отслабване е основна съставка, като се смята, че пиперинът унищожава мастните клетки и така спомага за отслабване.

 

Джоджен – много разпространена подправка у нас, позната като неизменна част от бобови ястия. Освен кулинарните му качества има и доста полезни антибактериални и спазмолитични действия, като се използва под формата на чай. Може да се използва както пресен, така и сушен иил замразен без да губи вкусовите си качества.

Копър – единственат подправка от която се използват както листата, така и семената. Богат на минерали, желязо, калций и манган, използва се за направа на ястия от меса, картофи и т.н.

Това са петте най-използвани подправки в нашето ежедневие, които в комбинация с червен пипер, босилек, кимион, естрагон, ванилия, дафинов лист, девесил, розмарин и да не изброяваме стотиците хиляди познати подправки на пазара, правят ястията ни вкусни и ароматни. Да Ви е сладко!