Почина Джералд Кавендиш Гросвенър, 6-ти херцог на Уестминстър

6
Добави коментар
borsi
borsi

Гросвенър започва да управлява семейното богатство, след като баща му се разболява през 70-те

Вчера е починал в болница, генерал-майорът от Териториалната армия, Джералд Кавендиш Гросвенър, 6-ти херцог на Уестминстър, един от най-богатите британци със състояние между £ 8.3 и £ 9.5 млрд. (преди Brexit бе около £ £ 12-13 млрд.) и един от най-големите собственици на недвижими имоти в Лондон, други части на Обединеното кралство, Европа, Северна, Южна Америка, Азия и Австралия.

Дукът на Уестминстър бе женен за Наталия Филипс, пряк потомък на руския поет Пушкин и на Абрам Петрович Ганнибал както и на крал Джордж II Хановер, последният британски монарх роден извън Британия. Въпреки, че е съвестен бизнесмен, строителен предприемач и инвеститор, според таблоидите си пада по живота и дамската компания. На снимката, дукът на Уестминстър със съпругата си Наталия Филипс и най-малката си дъщеря Виола Гросвенър

Страстен пушач, колекционер и филантроп, президент на Кралския национален институт на слепите в продължение на 25 години и т. н. Близък приятел на кралското семейство и кръстник на принц Уилям. Роденият през 1951 г. Джералд Гросвенър прекарва детските си години в Северна Ирландия, преди да постъпи като ученик в Harrow School в Лондон. След училището се записва в Териториалната армия където постъпва с чин редник, преди да се запише в Кралската военна академия Сандхърст (по настояване на баща си) откъдето излиза с чин лейтенант.

Въпреки, че през 1973 г. напуска с нежелание активната служба за да започне работа в семейната компания Grosvenor Estate, интереса и свързаността с армията остават до края на живота му. Историята на частната компания Grosvenor Group свързана със семейството започва в 1677 г., а Гросвенър започва да управлява семейното богатство, след като баща му се разболява през 70-те. През 1979 г. наследява титлата Дук на Уесминстър.