Билки в борбата с холестерола

1
Добави коментар
Petar_Stefanov
Petar_Stefanov

Когато говорим за наличие на холестерол, се има в предвид завишени нива на ,,лошия холестерол”. Когато LDL холестерола е с твърде високо ниво, има риск да започне да се отлага по стените на кръвоносните съдове и образува плака. Това нарушава добрата циркулация на кръв и води до сърдечни заболявания. Наличието на висок LDL се доказва с кръвни изследвания. Здравият организмът ни сам синтезира необходимите му количества добър холестерол. Когато обаче здравето ни излезе от равновесие и се храним неправилно, той вече не може сам да поддържа баланса и му е необходима подкрепа за да се справи с холестерола. Холестеролът водонеразтворим, и се разтваря само в органични разтворители. Някои растения са особено ефективни в борбата с натрупването на LDL.

Чесъна действа като емулгатор с холестерола и така го отлепя от стените на артериите.

Овесените ядки изобистват с бета-глюкан, имат действие, което като гъба абсорбира холестерола.

Червен дрожди ориз – понижава нивото на холестерола, като забавя производството на холестерол в организма. Употребата му е рискова за хора със чернодробни, бъбреци и инфекциозни заболявания. дроб,

Бадемите действат по друг начин върху натрупването на холестерол. Те съдържат витамин Е и флавоноиди, които защитават лошия холестерол от окисляване, което би довело той се натрупва, като плака.

Ябълките имат голямо съдържание на полифеноли, които са добри антиоксиданти.

Зеления чай също е мощен антиоксидант и помага по същия начин.

В лененото семе има лигнани и разтворими фибри. Те възпират синтеза на лош холестерол.

Бобовите растения, съдържат разтворима влакнина, която при разграждането и асимилирането й, формира къси вериги мастни киселини, които блокират производството на LDL .

Още билкови растения за холестерол които го понижават със съдържанието си на никотинова киселина: домати, ленено семе, люцерна, сибирски женшен, Рейши гъби.

Почти всички от изброените растения са полезни и с много други свои качества. Затова е полезно да ги включим в менюто си и така по естествен начин да бъдем здрави.