Днес откриват 44-то издание на бургаския Международен фолклорен фестивал

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес поставяме началото на 44-то издание на бургаския Международен фолклорен фестивал. Традиционното дефиле за откриването ще бъде водено от кукерската група “Каваклии” от квартал “Долно Езерово”. Както всяка година, то започва в 18.00 часа на площад  “Тройката”, преминава през ул. “Александровска”, а на площад “Атанас Сиреков” (пред Общината) участващите ансамбли се посрещат с хляб и сол. След това по “Богориди” шествието се отправя към Летния театър, където в 20.30 часа започва официалната церемония за откриването на фестивала. Входът е свободен.

Тази година в Бургас ще гостуват атрактивни състави от Босна и Херцеговина, Испания, Косово, Полша (Краков), Унгария, Полша (Живец), Палестина, Судан и България. Българският представител и носител на наградата “Нестинарка” е ПФА “Добруджа” от град Добрич.

Фестивалната програма включва концерти на следните открити сцени: Културен дом на Нефтохимика; Пл. “Атанас Сиреков” (пред Община Бургас); Открита сцена “Охлюва”; Сцена пред Експо център “Флора”; Сцена в комплекс “Меден рудник” (спортна площадка в Зона Б). Концертите ще се проведат на 23, 24 и 25 август и ще започват в 19.30 часа.

В предстоящото издание на Международния фолклорен фестивал ще бъде продължена традицията от миналата година една от основните сцени да бъде пред Летния театър. На нея ще се изявяват интересни групи от близки градове, които ще покажат на бургазлии и гостите на града различни обичаи:

– На 23 август – Група “Детелини” при читалище “Иван Вазов”  – с. Светлина, Община Средец;

– На 24 август – Танцов състав при КПКД – гр. Карнобат;

– На 25 август – Фолклорен състав “Магда Пушкарова” към Клуб на пенсионера “Преображение” – гр. Малко Търново;

– И в последния фестивален ден – 26 август – ТФ “Луди млади” и Клуб за народни хора “Жар” при Народно читалище “Жар 2002” – гр. Казанлък.

Концертите на откритата сцена пред Летния театър започват в 19.00 часа.