Домашни маски за изтощена коса

1
Добави коментар
biomall
biomall

Косата е един от честите женски проблеми. Може да загуби блясъка и виталността си по много причини, сред които: твърде често и обилно използване на шампоан, твърде силен шампоан, хлорираната вода, слънчева светлина, твърде много стилизиращи продукти. Домашно приготвените маски за коса са идеално средство за справяне с лошото състояние на косата като я даряват с блясък, възстановяват структурата й, справят се с накъсванията, твърде многото цъфтеж.

10 силновъзстановяващи домашни маски за коса

1.Маска с яйца

Яйцата са класика, която се прилага на косата като маска. Те са на разположение във всеки хладилник и са богат източник на протеини, здравословни мастни киселини, микронутриенти, витамини. Маската с яйце подсилва косата и има дълъг овлажняващ ефект, който я поддържа витална. За целта използвайте 1 яйце или повече при по-дълга коса, счупете го и го разбийте добре. Добавете към него малко лимонов сок, който освен че също е полезен за косата, но и премахва неприятната миризма на яйцето. Друг вариант за придаване на приятен аромат на сместа е като й добавите няколко капки есенциално масло. Намажете както скалпа, така и цялата дължина на косата и оставете да действа 20 минути като покриете с шапка за баня.

2. Маска с майонеза

Майонезата е известна с това, че прави косата блестяща, витална, хидратирана и обемна. Тази домашна маска е също много лесна за употреба, което я прави често употребявана. За целта смесете няколко капки есенциално масло с ¼ чаша майонеза и нанесете на цялата коса. Задръжте маската за 15 минути като използвате шапка за баня, а след това измийте с обикновено използвания от вас шампоан.

3. Маска с йогурт и оцет

Йогуртът или киселото мляко, което предварително прецедите от съдържащата се в него вода, е чудесен за изтощената мазна коса. Млякото по много добър начин се справя с често омазняващата се коса. За целта смесете ½ кофичка кисело млякo с една лъжичка мед и малко ябълков оцет до получаване на хомогенна и достатъчно гъста смес и нанесете по дължината на косата. Оставете сместа да действа за 20 минути.

4. Маска със сода за хляб

Содата за хляб е много добро средство за третиране на мазната изтощена коса. За целта смесете 2 чаени лъжички сода за хляб с вода до получаване на гъста каша. Оставете да подейства за 15-20 минути на леко влажна коса и измийте.

5. Маска с авокадо и банан

Тази чудесно ухаеща плодова маска ще възвърне хидратацията и блясъка в косата ви. Авокадото е един от най-богатите естествени източници на нутриенти и витамини, както и на ненаситени мастни киселини. Този плод ще ви помогне да се справите с хвърчащата и тънка коса и ще й придаде повече обем. За целта ви е нужна половин чаша авокадо на парченца и половин чаша банан. Към сместа за повече хомогенност може да се добави една лъжичка масло от пшеничен зародиш или зехтин. Смесете всичко в блендер, за да избегнете образуването на бучки, и нанесете на косата като масажирате междувременно и оставите да действа за 20 минути.

6. Маска с мляко и мед

Комбинацията от мляко и мед е широко използвана в козметиката. Домашната маска се използва при изтощена коса със сухи краища. Според типа на вашата коса използвайте мляко с различна масленост:

Пълномаслено за нормална коса
Обезмаслено мляко при мазна коса

За целта загрейте млякото до средната температура и добавете 2 чаени лъжички чист мед към сместа. Ако използвате обзмаслено мляко, трябва да добавите една чаена лъжичка масло от житен зародиш или зехтин, за да направите консистенцията достатъчно лесна за нанасяне на косата. Задръжте маската за 15-20 минути и след това изплакнете шампоан.

7. Маска с ягоди

Маската с ягоди е лесна за приготвяне, а ефектът й е много добър за овлажняване и третиране на косата. За целтата смесете в блендер 200 гр. ягоди, 2 ч.л. зехтин екстра върджин и един жълтък от яйце.  Нанесете на косата и оставете за 20-30 минути.

8. Маска със зехтин и алое вера

Алое вера е един от даровете на природата, който неизменно от хилядолетия се използва за разкрасяване. Маската с алое вера и зехтин ще подсили тънката и изтощена коса. За приготвяне на маската се нуждаете от: 1 жълтък, 3 ч.л. зехтин, 4-5 ч.л. гел от алое вера. За максимален фект в маската трябва да се използва екстра върджин зехтин, тъй като в него има най-голяма концентрация от полезни вещества. Загрейте зехтина за около 10 секунди и след това смесете с останалите съставки. Използвайте четка за коса за нанасяне на маската.

9. Маска с кокосово масло

Кокосовото масло е чудесно средство за разкрасяване (повече за приложенията му можете да прочетете тук). За косата се използва за изтощена, тънка и лесо накъсваща се. Смесете 3  лъжички кокосово масло с една лъжичка екстра върджин зехтин и нанесете на косата. Оставете да действа от 20-30 минути в зависимост от това колко изтощена е косата ви. При редовно нанасяне  блясъкът и жизнеността на косата ще се възстановят.

10. Маска с оцет, мед и бадемово масло

Това е маска, която много добре се справя с цъфтящите и сухи краища. Смесете 2 ч.л. мед, 1 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. бадемово масло. След това нанесете в краищата на косата и изчакайте въздействието.