Уникални часовници с дъх на Арт деко

1
333
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Уникални часовници с дъх на Арт деко

Този път ще ви разкажем за донкихотското усърдие, обединило двама мъже да предприемат пътешествие отвъд пределите на часовникарството, клонящо по-скоро към един великолепен синтез между науката и изкуството. Jean Dunand Pieces Uniques е основана едва през 2003 г. от небезизвестния майстор часовникар Кристоф Кларе, водещ швейцарски изобретател и конструктор на механизми с усложнения, и предприемача Тиери Улеве, също известно име в бранша. Тяхното общо намерение е да създадат съвременен и безпрецидентен часовникарски механизъм като основата на уникален инструмент на времето, който да е истински връх в съвременното майсторство. Освен от страстта им към часовниците и двамата са увлечени по Жан Дюнан (1877-1942 г.), един от големите творци на своето време, подвластни на стила арт деко. Именно на него Кларе и Улеве кръщават новата марка. Предметите, изработени от Дюнан, днес се продават на баснословни суми на специализираните аукциони.
Стилът арт деко прослави ерата на машините – скоростта, рационализациите, самолетите, небостъргачите и презокеанските лайнери. Както и всичко от ритмите на музиката на Джордж Гершуин, през холивудските филми и тяхната елегантност до автомобилите на Бугати, Делаж и братя Бучиали.
Всеки часовник от марката Jean Dunand е уникален сам по себе си – материалите, изработката и декорациите му не се преповтарят в никой друг часовник. Въпреки това всеки от тях носи стилистичния отпечатък на идеалите на арт деко и простата геометрия, функционалния дизайн, високото майсторство на изработката и скъпоценните материали. Всъщност уникалността им идва и от това, че тези часовници са истински неповторими предмети на изкуството.
На миналогодишното изложение в Базел Кларе и Улеве не без гордост представиха уникален часовник под името Palace, който за пореден път борави с кодовете на арт деко. Въображение, открития, приключения и романтика – говорим за един забележителен период от историята на човечеството, когато са се наливали основите на модерните времена. Тогава се ражда абсолютно всичко, без което не можем днес – електричеството, радиото, киното, арт нуво и арт деко, автомобилите, самолетите, джазът, небостъргачите, ръчният часовник. Героите и иконите на това време са Жул Верн, Рудолф Валентино и братя Райт. Съвсем естествено е този наистина вълнуващ промеждутък от време да вдъхнови последните и най-смелите творения на Жан Дюнан. Освен невероятен скулптор този натурализиран французин от Швейцария е бил водещ дизайнер на интериори. През 1925 г. на изложение в Париж той демонстрира стая, чиито лакирани стени са решени в сребърно и черно, а тъканите на обзавеждането са вдъхновени от африканското и абстрактното изкуство. В часовника, носещ име на замък, се крие целия дух на сградата. Според Тиери Улеве, глава на компанията Jean Dunand, първоначалното вдъхновение на замъка е културната и социалната трансформация на западната цивилизация, настъпила буквално за половин век, а именно през периода, за който ви разказахме – 1880-1930 г. Поставяйки този промеждутък от време в определен контекст, часовникът Palace взема името си от сградата, предшествала и предизвестила появата на лондонския Кристъл Палас, изграден за голямото изложение през 1851 г., но същевременно заел естетически детайли от емблемата на века – Айфеловата кула.
Били са времена, когато механичното е доминирало, когато мъжката сила, леярните, парата и нервите са свършили всичко, което днес е постигнато от електрониката и компютъра. Palace е израз на този краен индустриализъм от тази епоха, смекчен от остроумно-пародийната алтернатива на стимпънка на Жул Верн (течение в литературата, еквивалент на съвременната научна фантастика, творена във века на парния двигател) и филма „Метрополис“ на Фриц Ланг от 1927 г. (научнофантастична антиутопия, повлияла изключително много върху развитието на кинематографията). Като добавим към този облик малко гайки, болтове, предавки и бутала от влакове и подводници, получаваме финалната картина.
Обликът на часовника Palace не може да бъде причислен към никой друг период от съвременната история. Дори механизмът му прониква отвъд границите на съвременните усложнения. Сякаш с този часовник е написана поема в чест на индустриалната революция – мостовете и колелата са ясно видими през задното стъкло, както и навиващият се механизъм през предното. Страничните „арки“ също показват красотата на техниката.
Две ръбести пластини осигуряват структурата на механизма. Те са отделени една от друга и са носени от десет малки колони, видими през извитите като арки стъклени „прозорци“ от двете страни на корпуса. Последните на свой ред са обградени от машинно гравираните кръстосани миниатюрни конструкции, които по своята същност напомнят за Айфеловата кула. Вдъхновението от емблематичната сграда на Париж е ясно доловимо и в двете страничн арки, които сякаш преповтарят рисунъка на нейната основа. Palace ще позволи на собственика си да изучава часовника си години наред. Множеството му детайли и тайни ще се разкриват едни подир други, позволявайки на наблюдателя да открива по нещо ново всеки път, докато се възхищава на своя уникален часовник. Такова богатство от функции и форми се нуждае от величествена опаковка. Механизмът е по-голям от повечето часовници (38 на 36 мм), магическият корпус е също с внушителни размери – 48 мм на 49 мм, осигурявайки пространство, каквото уникалният часовник Palace заслужава.

www.chasovnici-bg.com

Източник: списание Prime Time

Google