Прозрачните часовници скелетон – връх на часовникарското майсторство

1
498
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Прозрачните часовници скелетон – връх на часовникарското майсторство

Много хора са любознателни и се интересуват как работи самия механизъм на дадено устройство. Разглобяването не е вариант, тъй като може да се наруши цялостта на устройството, а за предмет на фината механика като часовниците това не е желателно да се извършва от любители, а единствено от часовникар. Тъй наречените часовници скелетон позволяват на притежателя си да има изглед към механизма на часовника и да вижда неговата работа. Отворените дамски и мъжки часовници позволяват ярко и ясно да се види сложния механизъм, който при конвенционалните часовници в скрит под корпуса и циферблата. Днес много световни производители предимно на механични часовници имат в асортимента си скелетон модели, които имат статус на престижни и луксозни, а съответно и по-скъпи.
Дефиницията за прозрачен часовник (скелет, скелетон) гласи, че това са механични, понякога по-рядко и кварцови модели, при които детайлите на механизма могат да бъдат видяни през прозрачния циферблат или заден капак. Появата на този тип датира от векове и днес скелетоните не са нова, а са добре забравена стара тенденция. Във Франция и Италия през XVIII век били широко разпространени часовниците с циферблат скелетон в стил готик. Те били богато украсени и с габаритни размери, затова служели като изискана декорация в дневната стая. Постижението на часовникарите да създадат прозрачен ръчен часовник е наистина златна мина, тъй като днес това са луксозни и по-скъпи модели. Особен принос за развитието на скелетон часовниците има швейцарският часовникар Armin Strom, който в началото на неговата знаменита кариера специализира в реставрацията на ретро часовници. Скоро след това той открива магическата красота и елегантност на часовниците с прозрачен циферблат и е тясно свързан с разработването им. Armin Strom е известен в целия свят като създател на първите дамски часовници скелетон, въведени през 1989 година. По този начин, часовникарят печели широко признание, а неговият шедьовър е вписан в „Книгата на рекордите Гинес“.
Часовниците скелетон с право могат да се обособят в категорията на „най-добрите от най-добрите“, те са най-явното доказателство за професионализма и уменията на най-добрите часовникари в света. Тези часовници не са специални само поради факта, че имат необичаен външен вид, но те също са пример за часовникарско съвършенство. Разработването на ръчен часовник скелетон изисква отделно внимание върху всички елементи, както и по-сложен дизайн на механизма, тъй като всичко е видимо и трябва да бъде естетически издържано. Въпреки факта, че часовникарското изкуство на XXI век е достигнало високо ниво, дори и сега създаването на скелет часовник никак не е лесно. Първо майсторът часовникар изрязва излишните метални мостчета (понякога количеството е намален със до 70%). На този етап веднага се появява сериозен проблем – поради изтъняване на мостовете майсторът трябва да направи херкулесовски усилия за осигуряване точността на колелото и качеството на предаване. Затова часовниците скелетон не само по красота, но и по сложност се оценяват много по-високо. Отрязването на метала от моста на механизма най-често се прави на ръка. След това следва също трудната процедура – и най-малките подробности на механизма да се полират и украсят по видимите части. Често тези части са от благородни метали с различни гравирани орнаменти, най-известни от които са Cotes de Geneve (Женевски вълни) и Perlage (Перлени зрънца). Завършен вид придават скъпоценните камъни, монтирани в механизма. Всъщност за постигането на финес и елегантност на часовниците Skeleton са необходими висше ювелирно и часовникарско майсторство, за да може собственикът на такъв екземпляр да се любува на прекрасната гледка на прецизната работа на сложния механизъм.

Източник : Мегамол за часовници www.Chasovnici-bg.com

Google