Световната революция на швейцарските часовници Swatch

1
314
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Световната революция на швейцарските часовници Swatch

Историята на швейцарската часовникарска компания Swatch е историята за една истинска революция при часовниците. През 1983 г., се заражда една поява на достъпни швейцарски часовници, които са изработени предимно от пластмаса. Това са ниски по цени часовници, но въпреки това са швейцарски и с надпис Swiss Made. Този тип часовници обръща света с главата надолу. Появява се една нова модна тенденция, при която часовниците не са само вече уред за измерване на времето. Това е един нов език на модата при часовниците. Часовниците Суоч създават израз на радост, провокативна визия и топла усмивка, и това само с едно движение на китката. Днес тази швейцарска модна революция продължава.

В края на 1970 г., швейцарските часовници набират все по-голяма популярност в цял свят. Във всеки един швейцарски часовник е вложено внимателно майсторство, което прави часовника изключително ценен. Механизмите са със сложни ръчно изработени компоненти. Една нова вълна обаче се стреми да прекъсне производството на швейцарски часовници. Пазарите в света са наводнени с часовници от Азия, които са с кварцови механизми и също толкова точни като швейцарските, но на много по-ниска цена. И най-лошото от всичко това е, че хората ги купуват. Дори и швейцарците, които са с висок стандарт на живот пренебрегват родното производство и носят часовници, идващи от азиатските държави. За няколко години, швейцарския износ на оригинални часовници е спаднало наполовина. Швейцарският дял от световния пазар на часовници е спаднал от 50% до 15 %, и конкуренцията от Азия все повече намалява броя на часовникарските работни места в Швейцария. За няколко години от 90 000 работни места за часовникари остават по-малко от 25 000 швейцарски действащи часовникари. Часовникарството като занаят се считало вече за застрашен от изчезване вид поради факта, че азиатските производители на часовници използвали роботизиран труд при производството на часовниците си.
Една фирма за часовници обаче променя всичко това (по наше време тя държи производството на повече от 10 световноизвестни швейцарски марки часовници).
Швейцарската компания Swatch Group е установила завидна репутация, като залага на новаторските модели часовници, прилагайки своя творчески нюх към всичко – от научни изследвания и технологии на дизайна и производството, до маркетинга, комуникациите и дистрибуцията на дребно. Започва ерата на швейцарските пластмасови часовници.

http://www.chasovnici-bg.com/оригинални-маркови-1-144-Swatch.html

В края на 1970 г., часовникарския бранш се сблъсква с нарастващата популярност на евтините кварцови часовници. Швейцарски инженери разработват иновативен часовник, с който да се грабне интереса на потребителите. Това е супер тънък златен и луксозен часовник, известен като делириум тременс – най-тънкият часовник в света. Това наистина е била една нова иновация – часовника е тънък само 1.98 милиметра. Тайната на този часовник лежи в радикалното опростяване на механизма. Но един тънък, скъп за времето си часовник не би било достатъчен, за да се предотврати конкуренцията от евтините кварцови часовници, които все по ефективно се разводнявали по световния пазар. Швейцарците трябвало да търсят нови материали и методи, които да позволят производството на изцяло нов вид швейцарски часовник. Така се зародила идеята за кварцови часовници, изработени от синтетични материали, които са идеални за масово производство и позволяват комбинации на различни модни стилове с различни гами от цветове и всичко това разбира се на достъпна и ниска цена за клиента.
Първите кварцови часовници Суоч са точно такива – качествени швейцарски часовници, изработени от синтетичния материал пластмаса.
През следващите седмици и месеци след излизането им на пазара, часовниците Swatch предизвикват буря в световен мащаб. Марката не е спирала да разширява границите на технологиите при изработката на часовниците си, но с въвеждането на една изумителна комбинация от пластмаса, неръждаема стомана, алуминий, каучук и силикон, тя прави световно постижение по продажби на часовници.
Компанията Swatch продължава да търси нови начини за да придава текстура и цвят на разширяващата се гама от форми и находчиви дизайнерски модели. Радикалното намаляване на броя на компонентите в механизма на часовника (известно като „революция 51“) поражда новаторски методи за монтаж на механизмите и така Суоч изработват все по-тънки часовници от пластмаса. Компанията въвежда и специални технологии за опаковане на часовниците, за да се доставят продуктите в приятен и завладяващ външен вид. Продължаващите постижения в дизайна, материалите и производствените технологии, дават възможност на марката Swatch да прави дори и механични часовници, достъпни за много по-широк кръг от клиенти и разбира се също на ниски цени.
Компанията Swatch отдава голямо значение на комуникацията със своите клиенти, за постигане на добър резултат в продажбите на дребно. Суоч отварят фирмени магазини по цял свят, които са наречени monobrand. Новата концепция от часовници е изложена в Ню Йорк в престижния Times Square мегамагазин, на 5 Avenue, в Шанхай Hotel Art, в Париж на Шан-з-Елизе, мегамагазините в Пекин на улица Wangfujing и в Хонг Конг на Люк Хой Тонг Тауър.
Но Swatch не се задоволява само с фирмените си магазини по цял свят. Компанията изгражда и фен клуб на марката Swatch (Swatch Club). Swatch клуба започва своята дейност като събира колекционери и любители на часовниците „Суоч“, които споделят своя ентусиазъм към марката или да се изфукат с новия си часовник от марката. Днес Swatch клуб се е развил до такава степен, че се е превърнал в световна общност. Членовете помагат на Swatch чрез социалните мрежи и се ангажират с презентации на новите модели часовници чрез уеб сайтове в различни държави и на различни езици. Swatch клуб дори е създал собствена телевизия Swatch.tv, където се презентират най-новите модели на марката и се излъчват дори новини за марката Swatch.

Връзката между швейцарските часовници Swatch и изкуството придоби ново измерение в света на модата при часовниците. Swatch е основен партньор на La Biennale di Venezia, което е международно изложение за изкуство във Венеция. В edition 2013, Swatch не се отказва от подкрепата си и отново ще е основен спонсор и партньор на изложението.
Сред артистите, представители на висшата световна мода, чиято работа е обогатила историята на Swatch са Агата Руис де ла Прада, Жан-Шарл дьо Кастелбажак, David LaChapelle, Cassette Playa и Jeremy Scott.

Google